Hopp til hovedinnholdet

Jeg tørr ikke eller klarer ikke å snakke med foreldrene mine om noe.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg tørr ikke eller klarer ikke snakke med foreldrene mine om noe. Er sjenert overfor dem. Jeg skjønner ikke hvorfor eller når det startet. Jeg er egentlig ikke særlig sjenert når der kommer til vennner, andre familiemedlem eller andre voksne, bare overfor mamma og pappa. Kan ikke huske sist jeg snakket ordentlig med pappa og hadde en samtale. Når jeg er hos venner og ser hvor mye de snakker med foreldrene sine blir jeg lei meg. Hvorfor snakker jeg ikke med mine? Jeg har kjempe lyst å snakke med de, men klarer det ikke. Er det noe galt med meg? Har søkt litt rundt og prøvd å finne svar, men ser ut som jeg er den eneste som sliter med dette..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til ung.no!

Det er sårt å oppleve at du ikke klarer å snakke med foreldrene dine, når du har så kjempelyst til å snakke med dem.

Det kan derfor være fint å forsøke å finne svar på hva som er årsaken til at dette er vanskelig for deg.

Samtidig kan det være lurt å begynne å trene på nye måter å få til samtale på med foreldrene dine på.

Det er nok ikke noe galt med deg. Det er nok mange unge som opplever det samme som deg.

Alle mennesker er forskjellige og den man blir i voksen alder påvirkes både av personlighet og måten man er blitt møtt på av foreldre og andre rundt seg i oppveksten. Ungdommer som prater mye med sine foreldre, har kanskje hatt foreldre som har snakket mye med dem?

Kan du selv huske om foreldrene dine har pratet mye med deg og engasjert seg i det du har vært opptatt av opp gjennom oppveksten din?

Hvordan opplever du de er nå? Tar de initiativ til samtaler med deg? Kanskje savner de også å ha gode samtaler med deg, uten at de får det til?

For å få til gode samtaler, forutsetter det at begge parter viser interesse for å få til samtale. Begynn gjerne å ta noen initiativ. Kanskje trenger de også litt drahjelp.

For å få til gode samtaler, er det ofte lurt å gjøre ting sammen. Det kan være å gå en tur sammen, foreslå en bakedag, eller tilby deg å hjelpe til med noe du vet de pleier å gjøre. Eller be dem med på noe du selv liker å gjøre. Det er vanskeligere å få til samtale om man sitter med blikkontakt på hverandre hele tiden.

Det kan være lurt å ha tenkt igjennom og planlagt noen tema og spørsmål på forhånd. Begynn gjerne med et litt ufarlig tema.

Du kan spørre om faren din eller moren din om de kan fortelle litt om oppveksten sin, hva de pleide å gjøre når de var unge, hvilke venner de hadde, hva de var opptatt av. Velg ellers samfunnstema som du vet opptar dem eller deg, og prøv å få i gang en samtale. Det handler om å trene seg.

Kanskje vil du oppleve å komme nærmere foreldrene dine og at de også blir glade for ditt initiativ.

Ikke gi opp dette, men prøv ulike anledninger.

For å få mer svar på hvorfor du er den du er og for å kunne forstå deg selv bedre, vil jeg anbefale deg å snakke med en psykolog. Da trenger du en henvisning fra lege. Kanskje kan du ved å kontakte helsesøster finne alternative måter å finne slik hjelp på.

Jeg legger også ved et par artikler du kan lese.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie