Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror det blir rart å ha samvær med tilsyn. Har dere noen råd?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Nå er det over et helt år siden jeg så pappaen min sist, noe som egentlig er ganske trist. Kort bak-historie at han har et form for sinneproblem, som han ikke innser at han har (nok en gang veldig trist), dette har da ført til at mamma har trukket meg og broren min vekk fra han helt til han skal forstå dette. Pappa, som da ikke er klar over sinneproblemet, har trukket hele greia til tingretten som endte med ar mamma typ "vant". Vanskelig å forklare, men det var en lang og slitsom prosess for alle i huset (mamma, broren min, jeg og stefam.). Nå fremover så skal jeg og broren min besøke pappa med tilsyn hjemme der, annenhver søndag fram til februar. Jeg har virkelig ikke lyst til at det skal bli rart, noe det helt klart kommer til å bli. Vi har jo ikke sett pappa på så lenge, klart vi savner han, men vi savner jo hvordan det var før. Jeg føler det aldri kommer til å bli det samme igjen, og han har gått glipp av et helt år av livet mitt! Har dere noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du er god til å fortelle om den vanskelige situasjonen i din familie. Forstår at retten har bestemt at du og broren din skal besøke pappa med tilsyn annenhver søndag, og at du synes det blir rart og annerledes enn tidligere. Når retten bestemmer at det skal være tilsyn handler det som regel om at det skal være trygt for barna/ungdommene. Tilsynet skal også sikre at forelderen møter barna/ungdommene på en god måte.

Det er veldig forståelig at du tenker på hvordan dette kommer til å bli. Pappaen din har et ansvar for at dere skal ha det greit sammen når dere er hos han. De fleste foreldre som har samvær med tilsyn planlegger hva de skal gjøre sammen med barna/ungdommene for at alle skal ha det fint. Mange har også noe godt å spise. Kanskje du kan komme med forslag til pappa om hva du og broren din kan tenke dere å gjøre sammen med han f.eks. spille spill, lage mat sammen eller liknende. Som du skriver er det et helt år siden han har vært sammen med dere, og mye kan skje i ungdommers liv på et år. Faren din trenger sikkert å få høre litt om hva dere er interessert i akkurat nå, og hvordan dere har det f.eks på skolen og med venner. 

Du skriver ikke om tilsynspersonen er en dere kjenner f.eks. fra familien, men siden du gir uttrykk for at det blir rart er det kanskje en tilsynsperson dere ikke kjenner? Tilsynspersonen skal være til stede og se at alle har det greit. Min erfaring er at mange etterhvert "glemmer" at tilsynspersonen er der. Noen inviterer tilsynspersonen til å være med på spill o.l., men det er bare hvis dere synes det er naturlig og greit.

Videre skriver du at ordningen skal være fram til februar. Det kan bety at ordningen skal evalueres da. Etterhvert kan samværet bli mer som før hvis f.eks. faren din innser hva som er problemet, og får hjelp til å gjøre noe med det.

Håper dette var til hjelp! Det kan også være lurt å snakke med en voksen du stoler på, f.eks. helsesøster, om hvordan du har det. Det er viktig å ha noen som vet om situasjonen og "heier" på deg.

Lykke til!

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie