Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg forskjellsbehandlet hjemme, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og har en storesøster som er 18 år. Søstera mi har alltid vært en stor favoritt blandt foreldrene mine. Hun får alltid hva hun peker på og de blir nesten aldri sur på henne selvom hun kan gjøre sikkelig dumme ting. Meg derimot får frekke tilbakemeldinger hvis jeg forteller om ting søstera mi også har fått som jeg også vil ha så klikker det fullstendig for de.. Pappa kaller meg en drittunge og er alltid sur på meg. Hver eneste gang jeg snakker til pappa sier han vent litt eller hold kjeft, og jeg får aldri snakket om det jeg skulle. Med en gang jeg sier jeg vil snakke onkelig med mamma om pappa om hva jeg føler blir de bare sikkelig ekle,snakker i munn på meg og de hører virkelig aldri på hva jeg skal si. Min mening betyr ingenting i følge de. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til meg her på ung.no.

Du forteller at du føler at søsteren din blir bedre behandlet enn deg hjemme. Hun er på en måte favoritten til foreldrene, slik du oppfatter det. Du føler at du får mer frekke kommentarer fra foreldrene dine. 

Det viktigste tenker jeg er det at du føler at du ikke kommer til orde. Du får ikke snakket med foreldrene dine om det du virkelig vil si. Dette høres vanskelig ut for deg. Du opplever at foreldrene dine aldri ser din side av saken, men alltid er på din søsters side. 

Det kjennes ikke godt å bli urettferdig behandlet. Det høres ut for meg som at du opplever det slik hjemme. Uansett er det tydelig at søsteren din får mye oppmerksomhet fra familien din. 

Som regel er det sånn at krangler og diskusjoner mellom ungdom og foreldre handler om at man ikke greier å kommunisere ordentlig. Som ungdom er du i ferd med å rive deg litt løs fra familien din og du er antakelig mer ute fra hjemmet enn du har vært før. Da vil det også være sånn at måten dere kommuniserer på kan være litt forskjellig. 

Jeg synes jo du skal snakke med foreldrene dine om hvordan du har det hjemme. Både at du føler at foreldrene dine prioriterer søsteren din over deg, og at du har rett til å høres hjemme, det er ikke greit at de ikke lytter til deg og det du vil si. 

Be om å få snakke med mamma og pappa, eller en av dem. Ha det du vil si klart for deg slik at du får med alt du vil som er viktig for deg å få frem. Det kan være en idé å skrive det ned slik at du klarer å holde fokus. Da er det også lettere å ikke bli sint eller sur slik at det utvikler seg til en krangel. 

Det kan også være godt for deg å snakke med noen andre utenfor familien, for eksempel helsesøster. Helsesøster vil lytte til deg og hun/han kan også snakke med foreldrene dine hvis du vil det. Kanskje vil det kjennes godt for deg å få støtte fra en annen på at du også har rett til å bli hørt hjemme. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese, håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie