Hopp til hovedinnholdet

Har en bror som er psykisk syk

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg er veldig flink til å holde sinne inni meg, broren min har blitt psykisk syk (deprimert) og sier mye bullshit. Jeg må oppføre meg som en voksen mot han men også som et barn, det jeg får høre hele tiden. Alt han sier skal jeg si ja til på en måte. Hvis jeg er uenig, skal jeg bare late som om jeg ikke hører noe, men jeg må respektere at han er mye større. Det får jeg høre ca hverdag. Han har blitt bortskjemt, 28 år bor hjemme og er litt av en bortskjemt unge. Han har fått all oppmerksomheten snart 2 år. Folk spør hvordan det går med han, men ingen spør meg. Han jobber ikke og når jeg til sammen ser tv 1 og halv time sier han at legen har sagt at han skal se på tv ikke jeg fksp. Men noen ganger sånn 1 gang annen måned ca kommer sinnet mitt. Som i stad, jeg ble sur og sa alt det dumme han sier til meg og masse sånt. Mamma ble jo dritt sur, og sa at ungene på den alderen er sånn. foreldrene mine vil bare at jeg skal være religiøs og ha bra karakter etter min mening og være snill .

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg syns ikke det er rart i det hele tatt at du slipper sinnet ditt ut når du har en bror som er psykisk syk og dermed behandler deg dårlig. Dette burde mamma forstå. Selv om det er veldig leit at broren din er syk og du bør ta hensyn til han, er det ikke greit at du ikke får være deg selv hjemme i familien din. Det høres ut som at alle rundt deg er så opptatt av å passe på broren din at det ikke blir tid nok til å ta vare på deg. Sånn skal det ikke være.

Det er lurt å slippe til syne vanskelige følelser du har i forbindelse med dette. Når en i familien blir rammet av sykdom påvirker det alle og det bør du få lov til å si noe om til de andre! Men jeg forstår at du ikke når igjennom. Noen har sammenlignet det å ha et familiemedlem som er psykisk syk med å ha en stor rosa elefant i rommet. Alle ser den og den tar mye plass, men man later som om den ikke er der og ingen snakker om den. Kjenner du deg igjen i det i din familie? Det høres litt sånn ut når du forteller at du må late som og bare være enig. Kanskje det handler om at foreldrene dine syns det er flaut at broren din fortsatt bor hjemme? Kanskje handler det om at de tenker at det ikke vet hvordan/er redde for å snakke meg deg om hvordan du har det? Eller kanskje tror de at du klarer deg bedre enn du gjør? 

Det er viktig at alle i familien blir sett og hørt når noen strever med psykiske problemer. Barn i familier med psykisk sykdom har rett til hjelp og informasjon. Jeg syns du skal fortelle til noen andre enn foreldrene dine at du har det vanskelig hjemme. Kanskje er det på tide å søke hjelp utenfra? Et godt sted å starte kan være helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom (se kontakt-info i artiklene under svaret mitt). Snakk med helsesøster/psykolog om hjemmesituasjonen din. Slike hjelpere har taushetsplikt (så lenge det ikke er fare for liv og helse) og kjenner systemet. De kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine om du etterhvert kunne ønske deg det. De kan også snakke mer med deg om hvordan DU har det og hva DU trenger i ditt liv for å ha det bra. Det høres ut som du kunne trenge noen som fokuserer på deg og dine følelser oppi dette. 

Det er flott at du tar grep og ordner opp for deg selv når du opplever at ingen hjemme bryr seg. Hvis du tør å si ifra ordentlig om hvordan DU har det, ikke bare bli sint, pleier det å nå frem til slutt. Men det kan som sagt være godt å få litt hjelp utenfra (som f.eks helsesøster). 

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Jeg håper foreldrene dine vil lytte til deg om du ber om hjelp. Jeg håper også det vil gå bedre med broren din etterhvert! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Har du søsken med funksjonsnedsettelse?

venner (colourbox.com)

Det er mange sider ved det å være søsken til en som har funksjonsnedsettelse. Mange positive og noen litt tunge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie