Hopp til hovedinnholdet

Har funnet ut at pappa trolig har en ukjent bror

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Har funnet ut for litt siden at faren min mest sannsynlig har en bror vi aldri har hørt noe om. Han har aldri likt å snakke med oss andre i familien og sine avdøde foreldre eller andre familiemedlemmer. Det som er greia er at jeg sitter alene om disse tankene. Dette er noe jeg fant ut ved hjelp av myheritage og vet derfor ikke om noen av de andre i familien min vet det (mor og søster). Tørr ikke å spørre verken mamma eller søstera mi om noe av dette da jeg er redd de går rett til pappa med dette, og at han kanskje blir sur, eller reagerer på andre måter. Så spørsmålet mitt er hvordan kan jeg egentlig få bekreftet dette? Burde jeg spørre pappa om dette? Er det noen man kan snakke med om slike ting (profesjonelle)? Uten at de andre i familien får vite om at jeg vet dette. Dette har vært noe som har holdt meg sent oppe på kveldene hvor jeg har sittet å gråtet og følt meg alene om dette. Kunne aldri sett for meg dette og derfor er det som ett «sjokk».

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Jeg forstår at det er mindre åpenhet i familien din enn hva du trenger og ønsker. Når man ikke føler man kan snakke åpent med de andre i familien sin om vanskelige ting, da er det ikke rart man føler seg ensom, slik du beskriver at du gjør.

Du skriver at du tror at pappa har en ukjent bror og at du har funnet ut dette ved hjelp av myheritage. Jeg tenker at den eneste måten du kan få vite om dette er sant eller ikke, er å snakke med pappa! Husk at det er ingenting du vet for sikkert før du har fått snakket med han. Kanskje vil det føles både ubehagelig og vanskelig, ettersom du forteller at pappa er en som ikke liker å snakke om slike ting. Kanskje vil pappa bli sint på deg fordi du "snoker" i hans historie uten å si noe til han? Kanskje vil han bli veldig usikker på hvordan hva han skal si? Kanskje blir han lei seg? Eller kanskje skjer noe helt annet. Uansett tenker jeg at ungdommer får med seg mer enn de voksne forstår, og det er viktig at du får gode svar slik at du kan bli trygg på situasjonen i familien og ikke gå og føle deg ensom, slik du skriver at du nå føler deg. Jeg syns ikke du skal gå alene med den informasjonen du nå har. 

Din bekymring er jo knyttet til ting du har fått med deg "fra utsiden". Og når du ikke vet alt for sikkert om pappas familiebakgrunn løper fantasien gjerne løpsk og man kan se for seg mye rart. I tillegg får du trolig mange ubesvarte spørsmål: Hvorfor har ikke pappa hatt kontakt med broren sin? Hvordan hadde pappa det egentlig i familien sin..? Hva er det som gjør at han ikke vil fortelle til oss? Hva tenker mamma? Kanskje begynner du også å se for deg ting som kan ha skjedd som du egentlig ikke har grunnlag for å vite om er sant. Som du skriver har dette holdt deg våken om kveldene og fått deg til å gråte. Slike vonde følelse kan ta over mye av plassen i hodet og man blir gående å tenke og tenke. Derfor syns jeg som sagt du skal snakke med pappa. 

Men så spør du om det eventuelt finnes noen profesjonelle du kan kontakte dersom det blir for vanskelig å snakke med pappa. Et godt sted å starte da, kan være helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom (se kontakt-info i artiklene under svaret mitt). Snakk med helsesøster om hvordan du opplever å være alene om det du har funnet ut av. Hun kan nok ikke hjelpe deg å undersøke hvorvidt det er sant at pappa har en bror eller ikke men kanskje kan hun hjelpe deg å forberede deg til en prat med pappa så du føler deg mer trygg på det? Helsesøster har taushetsplikt så du trenger ikke bekymre deg for at de andre i familien skal vite om at du går dit. Husk at helsesøster også kan snakke mer med deg om hvordan DU har det i familien din og hvordan du kan forsøke å håndtere de vanskelige følelsene du har. Det høres ut som du kunne trenge noen som fokuserer på deg og dine følelser oppi dette.

Jeg håper dette ga deg svarene du trengte. Jeg ønsker deg lykke til. Håper du møter forståelse og ærlighet dersom du tør å ta opp saken med pappa. Lykke til.   

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie