Hopp til hovedinnholdet

Krangler alt for ofte med mamma og pappa

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går i 8.klasse og krangler alt for ofte med mamma og pappa. De blir veldig sinte på med og det gjør at jeg blir sint på med selv. Jeg liker ikke dette og det er veldig synd. Hva kan jeg gjøre for og unngå dette eller gjøre det godt igjen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er forståelig at du ønsker å gjøre noe med situasjonen hjemme. Krangling er i lengden både slitsomt, trist, vondt, og som du skriver, man blir sint på seg selv i tillegg. 

Men selv om det kan være både slitsomt og trist, skal du også huske på det er ganske så normalt å være litt på kollisjonskurs med foreldrene sine i starten av tenårene. Du er midt inne i en løsrivningsprosess hvor du gradvis skal finne din egen identitet. Altså, at du sakte men sikkert begynner å skape deg ditt eget liv og gjør deg klar til å stå på egne ben. En typisk ting er at flere impulser kommer fra venner, skolen og andre personer enn fra de hjemme. Dermed får du andre meninger enn dem. Dette kan skape ny forståelse, men også avstand og mer uenighet. Da er det forståelig at det kan bli noen konfrontasjoner med foreldrene dine. Jeg vet ikke om dette gir mening? 

Du spør hva DU kan gjøre for å unngå krangling eller for å gjøre det godt igjen. Det at du ønsker å ta ansvar i kranglene får meg til å tenke at du er en ganske reflektert og klok gutt. Dette tror jeg vil hjelpe deg langt på vei her i livet!
 
Jeg tror det er lurt å  tenke igjennom hva du vil si til foreldrene dine om det at dere krangler. Tenk godt etter hva det gjør med deg (for eksempel at du kjenner du blir sint på deg selv). Tenk også etter hvordan du skulle ønske dere snakket sammen isteden. Det er nemlig lurt å komme med løsninger, ikke bare kritikk av situasjonen. Inviter foreldrene dine til en prat. Spør dem om de kan ta seg tid til å høre på hva du har å si først, uten å avbryte. Start gjerne med å si at du trenger å forklare noe som er veldig viktig for deg. At du har forberedt deg og at du har brukt mye tid og energi på å tenke på hvordan du kan si det, for å få dem til å forstå at du trenger hjelp av dem til at det skal bli en forandring og at kranglingen skal roe seg. 
 
Du kan gjerne skrive ned det du vil si og kanskje gi det til dem skriftlig etterpå- Da har de mulighet til å tenke over det du sier en gang til.
Snakk for deg selv. Med det mener jeg at du skal si "jeg tenker..., jeg føler... jeg mener... det er viktig for meg at... "
 
Dette er til forskjell fra hvis du for eksempel sier noe sånt som "dere er så teite, dere bare maser!" det er deres skyld at vi krangler, hvis bare dere skjerpa dere så...!" Mange går nemlig i denne fella når de skal diskutere noe vanskelig. De legger ansvaret over på den andre, på alle måter. Det hjelper sjelden, selv om det kan føles som det mest rettferdige.
 
Si også noe om at du er glad i dem og at det betyr mye for deg at dere har det fint sammen (hvis du føler det slik). Prøv å forklar hvordan situasjonen i familien nå påvirker deg i hverdagen. Hva gjør det med deg at både du og de blir gående å være sinte?
 
Det er foreldrene dine som er de voksne. De har egentlig et større ansvar enn deg for at det er trygt og godt for deg å være hjemme. Husk dette!

Så hvis du ikke opplever å bli hørt dersom du forsøker å få til en prat, kan det være lurt å få hjelp av noen andre. Mange ungdommer syns det er godt å snakke med noen andre utenfor familien som kan gi råd og støtte. Enten bare til deg, eller til dere sammen. Forslag til steder du kan kontakte, er helsestasjon for ungdom, eller et familievernkontor. Begge disse hjelpetilbudene er gratis og du kan ta kontakt selv som ungdom. 

Jeg håper dette ga de svarene du trengte. Les også artiklene jeg har lagt ved under. De har flere råd og tips i forhold til dette med krangling i familien. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie