Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg når livet er vanskelig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 13 år gammel jente. Det siste året har jeg hatt det veldig vanskelig, jeg mistet lillebroren for ett år siden snart og mammaen min kom inn på et sykehus for de som trenger hjelp med rus og alkohol. Jeg så mamma 1 gang i manend før, men nå har jeg ikke sett ho på et halvt år. Jeg har tre andre søsken som jeg ikke har sett på veldig lenge. Jeg flyttet inn hos tanten min når jeg var 6 år gammel, men jeg har hatt veldig god kontakt med mamma å så det har vært veldig tøft for meg. Pappaen min er også rusmisbruker å det føles ut som om han ikke bryr seg om meg. Jeg føler meg veldig ofte tom og at jeg mangler noe. Jeg tenker ofte på at jeg ikke er bra nok. Jeg føler ofte at jeg tykk noe som jeg ikke er, men jeg føler det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Kjære jente 13 år. 

Jeg skjønner at livet ditt dette siste året har vært tøffere enn noen skulle måtte oppleve. Å miste noen som står oss nær vil fortsette å være vanskelig lenge etter det skjedde. I denne tiden trenger du å ha voksne som kan ta vare på deg og snakke med deg om de følelsene som kommer. Jeg håper tanten din er der for deg, når mammaen din og pappaen din ikke kan. Du kan be om å få mer tid sammen med moren din, og at den tiden dere har sammen skal være lagt til rette for at den blir best mulig for deg. Hvis moren din fortsatt får hjelp fra sykehuset skal de som jobber der bidra til at du får informasjon om din mors sykdom og at du kan stille de spørsmålene du har til dem om hva slags hjelp hun får.

I tenårene forandrer vi oss mye, og vi skal finne ut av hvem vi vil være som voksne. Det er lett å bli usikker på seg selv og på kroppen sin. Begge foreldrene dine har utfordringer som gjør at de ikke er der for deg og da er det kanskje lett å tenke at det har noe med deg å gjøre. Jeg tror det kan være godt for deg å ha noen å lufte disse tankene med. Du kan kontakte helsesøster på skolen og fortelle henne om hvordan du har det, så vil hun hjelpe deg å finne noen å snakke med. 

 

Med vennlig hilsen

Psykolog - Blå Kors Kompasset

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise