Hopp til hovedinnholdet

Har ikke lyst til å bo hjemme lenger

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ikke lyst til å bo hjemme lengre. Er ikke det at noen av familiemedlemmene mine utøver fysisk vold mot meg, men føler at mange av søsknene mine utfører psykisk vold mot meg. De kaller meg for stygge ting og sier at ingen liker meg osv. De skjønner ikke hvordan dette går inn på meg og ingen hører på meg. Er veldig lei dette og lurer på om jeg kan flytte på institusjon eller fosterhjem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en vanskelig familiesituasjon og jeg forstår godt at det søsknene dine sier går inn på deg. Du har helt rett i at det å si så stygge ting til andre som det du beskriver her, er psykisk vold. Særlig hvis det skjer gjentakende og den som får det rettet mot seg opplever det som krenkende og får det dårlig av det. Det er DIN opplevelse som bestemmer hvorvidt dette er greit eller ikke.

Man kan utøve psykisk vold enda man ikke er voksen. Likevel er det de voksne, altså foreldrene dine, som har ansvar for at dette slutter. Det er de som er ansvarlige for alle barna i familien. De må følge med og de må snakke med de av søsknene dine som krenker deg, slik at de kan forstå at de gjør deg vondt. Det er ikke sikkert de forstår det nå. Kanskje de gjør det for å tulle - kanskje de gjør det fordi de har det dårlig selv? Uansett er det ikke greit. Når du skriver at ingen skjønner og ingen hører, får jeg en tanke om at du føler deg litt alene i familien din? Det er vondt å føle seg ensom - spesielt i sin egen familie. Det er jo der man først og fremst skal føle seg sett og oppleve støtte. Det du beskriver viser at det ikke er sånn hos deg. Og når du skriver at du vil flytte ut tenker jeg at dette er alvorlig for deg. 

Men istedenfor å flytte - er du sikker på at du ikke vil forsøke å snakke med noen om det du opplever hjemme? Du trenger ikke snakke med foreldrene dine med en gang, det kan være andre voksne istedenfor. Kanskje kan du få tips til hvordan du kan snakke med foreldrene dine om det som skjer mellom deg og søsknene dine, som jo er grunnen til at du vil flytte. Jeg anbefaler deg å gå til helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen du bor i. Der jobber det både helsesøster og psykolog. De pleier å være god støtte og gode samtalepartnere i slike situasjoner. De har taushetsplikt, og det er gratis å gå dit. Alle kommuner har et slikt tilbud. De som jobber der vil snakke med deg på dine premisser og med ditt beste for øyet. Og de kan evt kalle inn foreldrene dine (og etterhvert også søsknene dine) til en felles samtale der de hjelper deg å si det du vil si. Det kan bli bedre!

Om mulig flytting:

I utgangspunktet er det slik at du ikke kan flytte hjemmefra før du er 18 år uten dine foreldres tillatelse. Nå vet ikke jeg om dine foreldre vet at du ønsker å flytte? Tror du at de ville godta at du flyttet allerede nå? Du er ganske ung, Men hvis de er enige i avgjørelsen om å flytte ut kan du gjøre dette så lenge de hjelper deg med penger og alle formaliteter rundt det å flytte. Det er nemlig viktig å tenke på at de under 18 år ikke på egenhånd har anledning til å inngå leiekontrakt av bolig. Hvor du kan flytte er det ingen fasitsvar på. Institusjon eller fosterhjem er kun for ungdommer som har så alvorlige adferdsproblemer, eller lider under så stor omsorgssvikt at de ikke kan bo hjemme ennå. Dersom du opplever at dine problemer hjemme er så store at det ikke er noen god løsning at du bor hjemme, kan du ta kontakt med barnevernet der du bor. Deres jobb er å hjelpe til slik at du får den omsorg og hjelp du trenger. De kan finne en annen boløsning for deg hvis de mener at det er uforsvarlig at du bor hjemme.

Men hvis du tenker at det ikke er så alvorlig men at det likevel kunne vært godt med en pause hjemmefra; er det mulig å tenke at du kan flytte til en god venn som har trygge foreldre? Eller til noen andre i din egen familie? Bestemor, tante, eller andre? Du kan flytte ut for en stund bare for å få litt ro, og etterhvert kan du evt flytte tilbake.

 

Jeg ønsker deg lykke til, jeg håper virkelig du blir hørt av foreldrene dine dersom du får sagt ifra hva søsknene dine gjør og hvordan det preger deg. Jeg håper du får det bedre med familien din, uansett om du flytter ut eller ikke. 

Jeg håper dette ga deg de svarene du trengte og at dette var til hjelp! Les også artiklene jeg har lagt ved under. De handler om det du tar opp.
Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for deg som har det vanskelig hjemme.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme