Hopp til hovedinnholdet

Har to hjem, men bor ingen steder. Og mor gir meg ikke lov til å være syk.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, mammaen min flytta ut nå i sommer, og jeg og søsknene mine bor annen hver uke hos hver, og jeg føler at jeg ikke har et hjem, og at jeg bare sover hos hver av foreldrene mine, og jeg er hele tida stresset når jeg er rundt morra mi, liksom jeg får vondt i hodet. og jeg tror det er fordi som mamma kaller det "negativ energi", men jeg vet ikke helt, og hvis jeg har vondt i foten sp er det tyligvis fordi mamma og pappa ble skilt, og det er det samma hvis jeg er syk, liksom halo får jeg ikke låv til å være syk, eller? og etter at mamma har hvert rundt sp blir jeg skikkelig irritert og sånnt! sry hvis spørsmålet ikke ga noe mening men ja.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Jeg skjønner godt at det kan være stressende å bo en uke på hvert sted. Foreldrene dine skilte lag nå i sommer og du opplever det som at du bare sover hos foreldrene dine, og ikke har noe hjem.

Barn skal høres ved foreldres samlivsbrudd, og kan hende ble du spurt om hvordan du kunne tenke deg at det med bostedsløsning skulle være. Uansett er det ofte slik at vi ikke vet hvordan det vil oppleves, før vi har prøvd det en stund.

Nå har dere prøvd å bo en uke hos hver, og du føler at du bare sover der, at du ikke egentlig bor noen steder. Og du kjenner at du er stresset når du er hos din mor. Da kan det være på greit å snakke om det. Snakk med den av foreldrene dine som du tror kan forstå deg best, slik at de kan gjøre endringer til det bedre.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Om jeg forstår deg rett, tenker moren din at smerter har sitt utspring i 'negativ energi', noe som ender i at du føler at du ikke har lov til å være syk. Jeg tenker at om det er 'negativ energi' eller virus som er årsaken til smerter og sykdom, så kjenner du deg like pjusk og dårlig uansett. Ofte blir vi ikke friskere, eller i bedre form, selv om vi tenker at det handler om det ene eller det andre. Jeg tenker du har rett på aksept for at du er syk når du er det. Dette er også noe du kan snakke med både din far og helsesøster om.

Samtidig oppleves oftest foreldres samlivsbrudd vanskelig og vondt for barna. Det kan gi mange triste og bekymrede tanker. Barna kan gruble og prøve å forstå. Noen barn opplever at foreldrene ikke er venner, og kan bekymre seg for dette. For noen barn kan det bli så mye å tenke og gruble på, at det går utover det psykiske helsa. Da er veien kort til vondter rundt omkring i kroppen, og barnet kan bli plaget av for eksempel smerter i magen og av hodepine. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i dette. Uansett har du krav på at smerter og sykdom tas på alvor.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.


Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

 

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie