Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter enda med bruddet til foreldrene mine, og jeg krangler med mamma.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem med meg og mitt forhold til moren min. Alt starta når pappa og mamma slo opp for sånn 5-7 år sia. Men det plager meg enda... for siden jeg er eldst av meg og min bror. Så prata de hele tiden stygt om hverandre til meg. De hadde forskjellige historier av samme hendelser. Og jeg vet enda ikke hvem jeg kan stole mest på av de. Etter de slo opp tror jeg at jeg klandret mamma. Hun flytta og tvang oss til å bli med uten noe valg. Og starte på ny skole... jeg pendler så bor fortsatt hos pappa da. Men når jeg endelig kunne velge skole valgte jeg den nærmest pappa. For å slippe mamma så mye som mulig. Er hos mamma annen hver helg nå. Og hver helg krangler vi. Hun stoler ikke på meg, lar meg ikke ta egne valg. Og tror at jeg bruker narkotika. Jeg har aldri rørt noe rus hele mitt liv. Er lei av at det hele tida skjer. Og vet ikke hva jeg skal gjøre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Jeg skjønner godt du synes ting er problematisk, ut i fra det du beskriver. Du peker på to ulike forhold; det ene handler om forholdet til moren din, der du opplever mye krangling. Det andre er at bruddet mellom foreldrene dine fortsatt plager deg.

Når det gjelder barns opplevelser av foreldres brudd og samarbeid om barna, vet vi at det verste for barna ofte er konflikt mellom foreldrene. Å bli utsatt for at foreldre snakker stygt om hverandre til barna sine, er svært uheldig - for barna er som regel glad i begge foreldrene sine og trenger at de er venner.

Du opplevde å bli tvunget av moren din til å flytte med henne, og jeg skjønner at det var forhold rundt bruddet som ble håndtert på en uheldig måte.

Nå er du hos moren din annenhver helg, for å slippe å være så mye med henne. Dere krangler likevel under hvert samvær. Helt konkret mistenker din mor at du bruker narkotika. Det høres ut som en drøy påstand, all den tid du skriver at du aldri har rørt rus.

Jeg skjønner at det kan være både fortvilende og frustrerende å til stadighet bli beskyldt for noe som ikke er riktig. Det høres ikke hyggelig ut, og har en tendens til å gjøre stemningen dårlig. Faktisk kan du ikke tvinges til å ha samvær med henne. Likevel tenker jeg at dere begge er tjent med et forbedret forhold. For å oppnå det, tror jeg at dere må snakke sammen.

Har du drøftet situasjonen med faren din? Hvis du tenker at det kan være hensiktsmessig å involvere han, kan du få han til å ta en prat med moren din om disse tingene. Kanskje kan dere snakke sammen alle tre.

Dersom du tenker at sjansen er liten for at dere på egen hånd lykkes med å få til endring, kan et familievernkontor hjelpe dere med å få snakket sammen på en god måte. 

Du eller din far kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere moren dine til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. I andre tilfeller er det behov for hjelp til å se seg selv utenfra, og hjelp til å forstå hvordan en oppleves av andre. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. 

På familievernkontoret vil du også kunne snakke om din opplevelse av bruddet mellom foreldrene dine. Der vil du møte stor forståelse for at du opplevde det som vanskelig, og enda er plaget av det.

Familievernkontorene er et gratis tilbud. Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.


Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie