Hopp til hovedinnholdet

Føler meg overvåket av foreldrene mine

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 som ofte er ute med venner. Men mamma og pappa gjør det veldig vanskelig for meg fordi for det første så har de GPS på telefonen min som de sjekker jevnlig når jeg er ute med venner selvom jeg skal overnatte hos bv min, og uansett hvem jeg skal til så sender de alltid melding til foreldrene og spør om de er hjemme og om det er greit at jeg kommer. Det er veldig ubehagelig fordi for eksempel når det er fest så er det veldig sjeldent at foreldrene vet hvem jeg er. Da er det jo litt rart å få en melding fra en fremmed som spør om jeg er der når de ikke vet hvem jeg er. Foreldrene mine har alltid vært ganske strenge, men dette syntes jeg er litt overdrevent, har begynt å droppe å være med venner fordi jeg syntes det er kleint at de må snakke med foreldrene. Hva skal jeg gjøre? Har snakket mange ganger med mamma og pappa om det men de sier at det er uaktuelt å gjøre noe med det for «vi er voksen og du er barn». Føler meg overvåket og at jeg ikke får noe plass.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er veldig forståelig at du reagerer på det mamma og pappa har laget av regler og på måten de overvåker deg på. Du er nok ikke den eneste som har slike regler som det du beskriver her, men jeg er enig med deg i at noe av dette er vel strengt. Det er ingen grunn til at foreldre skal GPS-overvåke barna sine! Barneombudet mener faktisk at GPS-sporing er krenkelse av barns privatliv. Alle har rett til hemmeligheter - også barn. Du kan lese mer om barneombudets anbefalinger her, under pkt 16: FN's barnekonvensjon.

Hva tror du kan være årsaken til at mamma og pappa utøver såpass stor kontroll over deg? Har du spurt dem om de stoler på deg, og eventuelt hvorfor de ikke stoler på at du er der du sier du skal være? Jeg tror at de er så glad i deg at de vil passe på deg hele tiden. Hvis de blir ekstra bekymra når du overnatter borte og er på fest, handler det kanskje om at de ikke vil at du skal drikke, eller overnatte sammen med gutter? Kanskje tenker de at du blir påvirket negativt av visse ungdommer du er sammen med? Slike bekymringer kan få foreldre til å gjøre mye rart! 

Foreldreomsorg og foreldrekjærlighet kommer ofte "forkledd" i form av strenge regler. Men uansett hva som er grunnen, syns jeg det er viktig at du forstår hvorfor foreldrene dine har valgt disse strenge reglene. Det syns jeg at de skylder deg å forklare ordentlig. Og jeg syns de skylder deg å revurdere reglene sine, og å lytte til det du har å si. Du gjør klokt i å snakke rolig med dem om hva du tenker - hva du trenger, og hvorfor det er viktig for deg at reglene skal være annerledes. Foreldrene dine trenger å sette seg mer inn i hvordan det er for deg å være en ungdom på 15 år med egne ønsker og et eget sosialt liv. Mange foreldre glemmer hvordan det var da de selv var unge, og de glemmer eller er uvitende om en 15-årings behov for selvstendighet og privatliv. Ungdommer på 15 år bør få velge selv hvem de skal være sammen med. De bør få bevege seg ute uten at foreldrene til enhver til vet hvor de er. Foreldre bør ha tillit til at barnas vennskap er trygge og gode for dem. Foreldre bør la barna få være ute om ettermiddagen/kveldene sammen med andre jevnaldrende. Jeg er enig i det de sier om at "de er voksne og du er barnet"! De virker ansvarlige og det er lurt at de allierer seg med andre foreldre. Men kanskje kan de snakke mer generelt med foreldrene til dine nærmeste venner og høre hva de får lov til. Foreldrene deres kan snakke om hvilke regler de ulike familiene har og hvordan man kommuniserer med ungdommen sin når de er ute om kvelden Så kan dere finne en rimelige felles regler basert på dette, fremfor at foreldrene dine ringer rundt hver gang. 

Jeg håper foreldrene dine vil lytte til deg og være villig til å utøve mindre kontroll over deg og la deg ha mer privatliv. For jeg tenker at det er en dårlig strategi å overvåke ungdommene sine eller unnlate dem å gjøre ting for å "verne" dem mot en farlig verden. Da er det bedre å snakke sammen om de tingene som man er redd for at skal skje, og å ruste ungdommen sin til å ta kloke valg, tenke selv, være grei mot andre, og å si ifra hjemme dersom noe vanskelig oppstår slik at man kan få hjelp og beskyttelse når man trenger det.   

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Det er fint at du vil løse opp i uenigheter hjemme. Vis gjerne svaret mitt til foreldrene dine og ta en prat ut ifra det.

Lykke til!


Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie