Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så lei av å støtte vennene mine hele tiden, uten å få noe tilbake.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er så lei av vennene mine, spesielt den såkalte bestevenninen min. Jeg har alltid gjort alt jeg kan for å prøve å være den beste vennen. Jeg er støttende, snill og gjør alt for at alle de skal ha det bra, men får ingenting tilbake. Jeg sitter å hører på problemene deres og støtter de i det de gjør osv. Jeg derimot får aldri snakket om ting (sliter med en masse psykisk, hjemme osv...). De/hun er også veldig dømmende og får meg til å føle meg dårlig både med ting jeg gjør, utseendemessig og generelt ting i livet mitt. Hadde aldri tenkt mye over hvordan ting er før, fordi jeg bør jo være takknemmelig for de vennene jeg har, men nå klarer jeg ikke mer, har fått nok! Jeg orker ikke å møte noen som helst på dette tidspunktet, Jeg har ikke møtt noen av vennene mine på flere uker, jeg sitter bare oppe om natta å gråter i helgene å vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg, føler meg ensom og ønsker meg bare noen jeg ikke blir så sliten av. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no!

Jeg forstår at det er veldig vondt og vanskelig å være deg akkurat nå. 

Det er veldig strevsomt å føle at du må gi støtte og omsorg til andre rundt deg, uten å føle at du selv blir lyttet til og får noe tilbake.

Til gjengjeld opplever du at andre dømmer deg og gir deg tilbakemeldinger som bidrar til at du føler deg dårlig. En slik situasjon må ta mye krefter fra deg.

Samtidig strever du selv med utfordringer med psykiske helse hjemme. Det er helt normalt at du har behov for å skjerme deg litt fra vennene dine, og ikke har krefter til å støtte og hjelpe dem.

Det virker som om du er en omsorgsperson som gir mye av deg selv og kjenner på større ansvar for andre enn du kanskje bør ta. Det er fint å være lyttende og hjelpsom, men det er viktig å ikke føler at du må løse problemene for andre. Du kan gi råd om hvor de kan søke hjelp, og konsentrere deg om bare være en god venn.

Du skal ikke kjenne på dårlig samvittighet for at du tenker som du gjør rundt vennene dine. Når du er så tom for energi, og ikke får noe tilbake fra venner, trenger du å skjerme deg selv litt.

Du trenger å få hjelp med din engen psykiske helse nå. Om det er utfordringer hjemme, er det kanskje ikke foreldrene dine som kan gi deg best hjelp? Det er likevel viktig at de vet hvordan du har det, så de har mulighet til å støtte deg.

Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster på skolen. Vis henne det du har skrevet til oss, så slipper du å si så mye. Hun er vant til å hjelpe ungdommer som har det som deg og kan gi deg god hjelp.

Jeg legger også ved noen artikler som kan være nyttig å lese.

Ønsker deg lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap