Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme hvem jeg skal bo hos når jeg har skilte foreldre?

Jente
 

Spørsmål

Jeg har skilte foreldre, og er det sånn at hvis jeg er 12 år kan jeg velge om jeg vil bo hos moren eller faren min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så fint at du tar kontakt med oss!

Det er slik at for å bestemme helt selv hvem av sine foreldre man vil bo hos må man være 18 år.

Men du har helt rett i at 12 år er en viktig alder med tanke på å være med på å bestemme hvor man vil bo. I barneloven § 31 står det at "barn har rett til å bli hørt, og foreldre skal legge stadig større vekt på barnets meninger jo eldre og mer moden man blir. Etter at barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på dets mening". I tillegg sier barneloven § 33 at "foreldre skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen, som jo er 18 år".

Som du skjønner, har foreldrene dine en plikt til å la deg være med å bestemme, og denne plikten er ekstra viktig etter at du har fylt 12 år. Men det er et samarbeid. Det beste er å snakke med moren og faren din og fortelle tydelig hvor du vil bo i det daglige. De bør lytte til deg, og så godt det lar seg gjøre, bør de ta hensyn til dine ønsker. De er som sagt lovpålagt og pliktige til å høre på dine meninger og forsøke å ta hensyn til det. De fleste får bestemme selv etter fylte 16 år, og det er det vi stort sett oppfordrer familier til.

Hvis du opplever å ikke bli lyttet til av dine foreldre, eller hvis noen av de ikke tar hensyn til dine ønsker, anbefaler jeg deg å ta kontakt med et familievernkontor. De som jobber der er gode på å mekle (hjelpe familier å bli enige) ved samlivsbrudd og de kan masse om lover og regler når foreldre skiller seg. De er også gode til å snakke med familier som trenger hjelp til å løse opp i konflikter og lage avtaler som følge av samlivsbrudd. 

Jeg håper at dette ble tydeligere for deg.

Jeg legger ved noen linker du kan se nærmere på.

 

Lykke til!

www.ung.no/skilsmisse/297_DU_skal_bli_h%C3%B8rt_n%C3%A5r_foreldrene_dine_skilles.html

www.ung.no/skilsmisse/960_Skilsmisse.html

www.ung.no/skilsmisse/3787_Sp%C3%B8rsm%C3%A5l_og_svar_om_skilsmisse.html

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie