Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp til å finne ut hvem faren min er

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg trenger virkelig hjelp. Så jeg bor med moren min og har aldri kjent faren min og det irriterer meg. Men det ser heller ikke ut som mamma er interissert og snakke noe om det. Mamma er Norsk og jeg ser ikke helt norsk ut. Jeg ser mer ut som kosovo albaner eller noe lignende. Og jeg prøver og nevne det med DNA og sånt veldig ofte men hun bare prøver og snakke om noe annet. Og jeg vet at jeg ikke er apoptert. Men jeg har så lyst og finne ut hvem faren min er og hvor i verden jeg er fra. Er det noen mulighet som er gratis og finne sånt ut? Eller noe lignene som jeg kan gjøre. Hadde vært kjempe kjekt hvis dere kan svare:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,


Fint at du tar kontakt med oss!

Jeg skjønner godt at du lurer på dette. Det er helt naturlig å ville vite hvem sin egen far er. For mange som ikke vet det kan det gi følelser av sorg og lengsel. Du lurer på hvordan du skal gå frem og jeg skal forsøke å svare deg.

I følge Barnekonvensjonen artikkel 7 har barn, så langt det lar seg gjøre, rett til å kjenne sine foreldre. I dette ligger det en sterk oppfordring til moren din om å fortelle deg hvem faren din er. Det er imidlertid ingen som kan tvinge henne til å fortelle det dersom hun ikke ønsker det. Barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav etter barnekonvensjonen artikkel 7 gjelder kun ”så langt det er mulig”. Det oppfordres i konvensjonen til at barn skal vite hvem sine foreldre er.

Det virker som du opplever at din mor prøver å unngå temaet når dere snakker sammen. Det i seg selv kan jeg forstå at blir vanskelig. Det kan virke som at moren din av en eller annen årsak synes det er vanskelig å fortelle deg hvem som er faren din. Jeg vil råde deg til å fortelle moren din hvorfor det er viktig for deg å få vite hvem faren din er, og spør henne hvorfor hun eventuelt synes det er best for deg at du ikke skal vite det. Du kan også vise henne dette svaret.

Dersom du får et navn eller noen andre opplysninger vil det være lettere å gjøre noe med saken videre men du trenger først å vite mer om dette fra din mor.

Til slutt vil jeg si at jeg får inntrykk av at du tenker mye på dette og det er forståelig. Dette kan bringe frem mange følelser. Dersom du ikke lykkes i å snakke med din mor om dette vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster eller en venn/venninne for å få støtte og råd om hvordan dette er for deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg lykke til.

 

Jeg legger ved noen linker du kan se nærmere på.

barneombudet.no/for-voksne/barnekonvensjonen/hele-barnekonvensjonen/#7

www.ung.no/problhjemme/2121_Hvordan_snakke_med_foreldre_som_ikke_forst%C3%A5r_deg.html

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

To jenter som ligger på gulvet, hodet mot hodet og smiler (colourbox.com)

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie