Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få tilbake tilliten hos pappa?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sitter med et ganske stort problem hjemme nå. For cirka 3 måneder siden ble jeg fanget med alt jeg har gjort bl.a røyke hash, ha sex ta med folk hjem når foreldrene mine var borte osv ting jeg har tenkt over og vet er veldig feil nå. Jeg ble sendt til besteforeldrene mine i tyrkia i 6 uker ca og kom tilbake nylig. Men problemet er ikke der. Problemet er at foreldrene mine stoler 0% på meg. Foreldrene mine er skilt fra før, mamma har glemt meg helt og nekter å ha meg så pappa tok vare på meg. Jeg fokuserer på skolen nå, forteller alt som skjer osv til faren min men føler at han er så lei seg pga meg hele tida. Hva mer må jeg gjøre for at han sakte men sikkert skal få tillit til meg elske meg og stole på meg? Barnevernet osv har blandet seg og lagd sak osv men de hjelper dessverre ikke til en dritt de bare lagde kaos og splitta familien min for andre gang. Så ja problemet er faren min jeg vil at han skal stole/elske/ha tillit til meg 100%

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ut som du er i en veldig vanskelig situasjon. Både i forhold til at du ble "fanget", som du skriver, eller tatt i å gjøre noe ulovlig, men også måten familien din og barnevernet har håndtert situasjonen på. Det hørtes ut som en stor konsekvens, det at de sendte deg avgårde til Tyrkia i 6 uker. Hvordan opplevde du dette? Du skriver at mamma har glemt deg helt. Det blir jeg også bekymra og lei meg av å høre! Hvorfor ble det sånn? Hvordan har det påvirket deg? Det er ikke rart at du kanskje har gjort en del dumme ting hvis du ikke har hatt det noe godt hjemme, ofte kan det å gjøre dumme ting være en måte å si ifra på. Jeg vet ikke om det var litt sånn for deg?

Det er på en måte bra at faren din nå reagerer fordi det betyr at han bryr seg om deg. Bekymringa hans, og at han tar det tungt, er nok et uttrykk for masse omsorg og kjærlighet for deg og for at det skal gå bra for deg. Husk, at etter legemiddelloven § 31 kan besittelse og bruk av narkotika straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder, eller begge deler. Så det er et visst alvor over dette.

Nå kjenner ikke jeg forhistorien til hasjrøykingen og de andre tingene du forteller om at du gjorde - hvor mye det var snakk om - hvor ofte du gjorde det, eller hvorfor du gjorde det. Men det er ikke viktig! Det viktige er at alle mennesker kan gjøre dumme ting, ting de angrer på og ting de vet er feil. Pappaen din har helt sikkert også gjort ting han angrer på i sitt liv. Men det går an å si unnskyld og gjøre opp for seg. Og det er jo det du sier at du vil gjøre.

Husk: Det er forskjell på å gjøre noe dumt og være dum. Det er handlingen din som har vært feil her, du er ikke feil! Du er akkurat den samme jenta og faren din er helt sikkert fortsatt veldig glad i deg! Så jeg skjønner at kanskje tilliten hans er borte. Men det at han elsker deg er ikke borte. Det er en forskjell. 

Du spør hva du bør gjøre. Jeg lurer på om du har pratet ordentlig med faren din? det syns jeg du skal! Fortell pappa at det er vanskelig for deg at du opplever at han er så lei seg hele tiden. Hvis du kan si at du angrer på det du gjorde, kan det hjelpe. Tillit er viktig i alle forhold. Spør derfor faren din rett ut hva som skal til for at han skal stole på deg igjen. For eksempel kan du si noe slikt: "Jeg er veldig lei meg for det som skjedde og jeg skjønner at du blir veldig bekymra for meg. Det jeg gjorde angrer jeg veldig på. Det er viktig for meg å vise deg at jeg er til å stole på igjen. Hvordan skal jeg gjøre det? Hva kan jeg gjøre?" Hvis du inntar en slik holdning håper jeg han vil snakke med deg og komme deg i møte. Lytt nøye til det faren din i så fall sier og ta han på alvor. Og så har du en jobb i den nærmeste fremtid, med å ta deg ekstra sammen og gjøre de tingene som kan reparere tilliten mellom deg og faren din. 

Husk: det er de som innrømmer sine feil som kan lære av dem! Så denne litt vonde erfaringen kommer du til å vokse på og lære av, selv om det koster deg mye!

Jeg ønsker deg lykke til i praten med pappa. Jeg håper dere to kan klare å ha det bra sammen, selv om familien din opplever en del utfordringer nå. Jeg håper at barnevernet eller andre hjelpere kan være til nytte, og ikke bare en belastning, dersom dere trenger støtte. Jeg legger ved noen artikler du kan lese som handler om det du tar opp.

Jeg ønsker deg alt godt :)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie