Hopp til hovedinnholdet

Hva kan mamma bestemme i forhold til konfirmasjonen min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei , jeg har veldig lyst å konfirmere meg borgerlig men moren min sier at hun ikke vil at jeg skal det å hun ikke vil diskutere det en gang. Vi er muslimer å selvom vi er det kan jeg konfirmere meg Borgelig. Bestemmer jeg egt ikke dette ? Har hun lov til å ikke la meg konfirmere meg selv om eg vil? Jeg tror ikke hun vet noen regler om hvem som bestemmer hva om konfirmasjon.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres ikke lett ut. Det er leit at moren din ikke engang vil diskutere med deg hva du ønsker for konfirmasjonen din. Vi her på ung mener at ingen foreldre bør tvinge barna sine til å delta på ting de ikke selv ønsker eller føler seg komfortable med, og de bør heller ikke hindre barn i å ta egne verdivalg.

Du spør om du kan bestemme selv om du vil konfirmere deg borgerlig. I utgangspunktet kan du faktisk det. I FN's barnekonvensjon står det at du har rett til tanke, samvittighets- og religionsfrihet. Det betyr at du har rett til å ha en egen tro og et eget livssyn, uavhengig av familiens eller statens. Dette er også lovfestet i barneloven, der det står at du fra fylte 15 år har full frihet til å være medlem eller ikke medlem av de trossamfunn du selv vil, selv om dine foreldre er uenige med deg. Nå når du er 14 år er det ganske nære at denne loven omfatter deg. Og konfirmasjonen bør være en god anledning til å få ta et selvstendig valg i forhold til sin tro og tankefrihet.

Hvis jeg forstår deg riktig er både familien din og du muslimer, og du har lyst til å fortsette å være en del av dette trossamfunnet samtidig som du vil ha borgerlig konfirmasjon. Dette kan du helt fint gjøre, man trenger ikke være medlem av human-etisk forbund for å få konfirmere seg borgerlig. Men - det kan by på noen økonomiske utfordringer for deg når de andre i familien ikke samarbeider. Dersom du skal konfirmere deg borgerlig må du nemlig melde deg på konfirmasjonsundervisning med en påfølgende seremoni. Det koster en del tusen kroner, og det er enda dyrere om man ikke er medlem av human-etisk forbund. Du må nok ha hjelp av en voksen til å gjøre det. Hvis moren din nekter deg å bidra økonomisk og praktisk i dette kan det bli vanskelig for deg.  

Husk at dette kanskje et sårt tema for moren din og. Kanskje hun føler at hun har feilet i oppdragelsen sin, ettersom du velger annerledes enn hun mener er riktig? Kanskje blir hun urolig for hva andre i familien eller omkretsen deres vil si dersom du velger borgerlig konfirmasjon? Kanskje handler det om penger? Det er dyrt å ha konfirmasjon! Mange har fester og får flotte gaver. Kan dette være en bekymring hos moren din? Dette er bare mine gjetninger - det er ikke sikkert det er slik. Men spør henne gjerne hva det handler om.

Jeg mener at det er du som bør bestemme om du vil og hvordan du vil konfirmeres. Det er du som skal feires og det viktigste er at det blir en god opplevelse for deg! Dette tror jeg egentlig at moren din er enig i, når alt kommer til stykket. Derfor syns jeg at hun skal gjøre det hun kan for å imøtekomme dine ønsker, selv om det innebærer at hun må fire på sine egne krav, og at hun må anerkjenne at du vil velge annerledes enn henne. Vis gjerne mamma svaret mitt her til deg, så kan dere diskutere det og se sammen på artiklene som ligger linket ved. Er det noen kompromisser dere kan komme til som vil gjøre det lettere for moren din å godta valget ditt? Vær forberedt på å både gi og ta i en slik prat. Jeg håper moren din vil lytte til deg hvis du inviterer til en ny prat om dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon