Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurte på om moren min har rett til å gå igjennom tingene mine?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei! Jeg er en jente som nettopp har fylt 16. Jeg bor sammen med moren min og stefaren min. Jeg lurte på om moren min har retten til å gå igjennom rommet mitt, mobiltelefon og andre ting. Jeg føler jeg ikke har noe privatliv lenger. Hun har endevendt rommet mitt over 2 ganger i uka flere ganger, hun har også flere ganger krevd å se på mobiltelefonen min uten at hun har hatt noen mistanke om mobbing. Hun har også gått igjennom kontoutskrifter og gått igjennom alt som, hvor mange ganger jeg har brukt kortet mitt i måneden, hva jeg har har brukt penger på, hvor mye jeg har brukt hvor etc. Dette er få ting ut av mange, og jeg er ikke sikker på at jeg holder ut veldig mye lenger, men samtidig føler jeg jeg ikke har noe valg. Jeg har jobb, og tjener egne penger, men hun tar ikke hensyn til det. Hun har også valgt å ikke betale ting som regninger fra legen. Er dette riktig? Har hun retten til dette? Stefar har vitnet til dette, men har ikke gjort noe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

I følge barneloven er det dine foreldre som har ansvar for deg fram til du er 18, samtidig står det at barn og unge har krav på privatliv og gradvis mer selvbestemmelse etterhvert som de blir eldre.

Det høres ut som at moren din ikke har tillit til deg, vet du hvorfor? Det kan være vanskelig å gjennoppbygge tillit som man har ødelagt. Da er det viktig å erkjenne sine feil og spørre om hva som skal til for å rette på det.

Det er ikke sikkert det handler om dette. Mange foreldre blir strengere ettersom barna deres blir eldre. Dette opplever som urettferdig og uforståelig. Dette kan ha sammenheng med at etterhvert som ungdom blir mer selvstendig blir de ofte mer lukkede og foreldre blir mer og mer klar over farlige ting som kan skje med barna sine.

Har du spurt moren din om hvorfor hun ikke stoler på deg? Hva er det som gjør at hun føler det nødvendig å innskrenke privatlivet ditt? Det er nok vanskelig for stefaren din å overprøve moren din når han ikke er faren din. Tenker du at dere trenger hjelp til å snakke sammen om dette er det mulig å få hjelp til å snakke med dem. Hos familievernkontoret dere du bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse problemer på en god måte.

Trenger du noen å snakke med for din egen del er det kanskje lurt å ta kontakt med helsesøster, sosiallærer eller helsestasjon for ungdom. Det er også mulig å ringe alarmtelefonen 116 111 om du skulle trenge noen å snakke med.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie