Hopp til hovedinnholdet

Hvis jeg kommer tilbake til Norge, hvilke rettigheter har jeg da?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg skal fylle 18 år på mars 2019 og jeg har problemer med familie. Pappa min slår meg siden jeg var ung (siden jeg kunne huske). Han kan ikke kontrollere sin tenke når han blir sint, og det redder meg. Han ofte snakker dårlig ord mot meg da. Unntak det, han er veldig glad i meg. Men nå ting går over grensen, jen synes jeg må gå bort fra ham. Ved siden av det, bor jeg med min stemor, stebor og ham. Vi har ikke god tid sammen på grunn av vi forstår ikke hverdandre. Jeg føler meg dritt trist. Nå bor jeg med ham i et annet land nå, hvis jeg kan komme tilbake til norge, jeg lurer på om jeg har rett till å være hos fosterhjem? Eller hvilke rettigheter har jeg når jeg fyller 18 år? Er barnevern gjelder for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ikke lett ut å være deg. Det er viktig at du tar kontakt med barnevernet allerede nå. Selv om du ikke bor i Norge nå kan du ta kontakt med barnevernet der du har bodd er moren din bor. Du nærmer deg veldig å være 18, så det er viktig at du tar kontakt med barnevernet så raskt som mulig.

I og med at vi ikke vet hor du bor så er det umulig for oss å si noe om hva du har rette på der du er. De aller fleste land har myndighetsalder 18, da kan du selv bestemme hvor du vil bo og hvordan du vil ha det.

Du kan også ta kontakt med UDI Der er det også mulig at du får svar på noe av det du lurer på. Det er viktig at du tar kontakt umiddelbart når det gjelder barnevernet, etter 18 kan de ikke hjelpe deg.

Legger ved noen artikler.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Kontakt Utlendingsdirektoratet (udi) om du har spørsmål

UDI-skil (Foto:Udi)

UDI har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern