Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ha hjelp, men vil ikke si noe til foreldrene mine. Hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Har problem.. Alle rundt meg tror jeg har det bra, men sitter egentlig med veldig mye inni meg, og jeg veit ikke hva jeg skal gjøre.. Familien min har nok fra før, og jeg vil starte å gå til BUP, men tørr ikke nemne noe til mamma og pappa. Og er redd at viss jeg går til BUP så kommer jeg ikke til å si noe til de.. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Kjære deg!

Takk for at du skriver til oss.

Dette må være veldig vanskelig for deg.

Når man har det vondt er det alltid viktig å dele det med noen. Vanskelige tanker har en tendens til å kun bli vanskeligere dersom man holder de for seg selv.

Du opplever at familien din har så mye fra før av at du ikke vil bry de med dine problemer. Jeg tenker at det er viktig at foreldrene dine vet at du har det vanskelig og at du ønsker hjelp til å få det bedre.

For å få hjelp hos Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) må det sendes en henvisning. Det kan fastlegen din eller legen på helsestasjonen gjøre. I og med at du er under 16 år så må foreldrene dine samtykke til at henvisningen sendes. Med andre ord er de nødt til å vite om at du strever slik at du skal kunne få den hjelpen du trenger.  

Dersom du synes det er vanskelig å ta opp dette med foreldrene dine på egenhånd kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil kunne hjelpe deg med å snakke med foreldrene din om dette.

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Jeg sender deg mange gode tanker. Håper du får den hjelpen du ønsker og trenger.

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie