Hopp til hovedinnholdet

Kan to jenter på 13 flytte hjemmefra på hybel?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år som HATER familien min, det er for det meste mamma, hun sier at jeg er en drittunge, hun soer at jeg ikke kan Være ilamme hun og han, hun tror hun ka bestemme over meg og jeg er så SYKT lei, jeg skjnner at hun er overbeskyttende men d kommer en grense, jeg og en veldig go veninne av meg har lyst til og flytte bort fra familiene våre, fordi vi liker ikke familiene våre, jeg vet vi høres teit ut men detter går ikke ann, jeg sier ikke jeg og hun har det dårlig men jeg sier ikke at vi har det så bra lenger, jeg bare lurte åå om det går ann st jeg og henne flyttet til feks en hybel ilag, er det mulig for oss? Trenger et ordentlig særiøst svar fordi jeg klarer ikke mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

13 år er nok for tidlig å flytte på hybel.

For det første er det foreldre som bestemmer mye før barna er 18.

For det andre er det nok slik at hvis foreldrene deres lot dere flytte på hybel, så ville barneverntjenesten komme inn i bildet og sette en stopper for hybellivet.

Kanskje går det an å prøve å få det bedre sammen hjemme? Da kan det være lurt å ha noen å snakke med, noen trygge og gode voksne. 

Det finnes hjelp å få for familier som strever med å ha det bra sammen, sånn som familiekontor, familiesenter, barneverntjeneste og andre. Helsesøster på skolen eller en lærer kan kanskje hjelpe med å finne ut hvem som er den beste hjelperen i deres tilfelle.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge, 116 111 for å snakke mer om dette.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for deg som har det vanskelig hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie