Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vokst opp med en voldelig far. Kan familien få hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har vokst opp med en voldelig far som har emosjonelt ødelagt meg til en viss grad. Jeg har store tillits problemer og hadde angst før, som jeg tror er en konsekvens av min oppvekst. For å si det sånn, har jeg lyst å rapportere han rundt da jeg fyller 18 og flytter ut, kanskje litt før, fordi jeg ikke våger å gjøre det nå. Helt siden jeg kan huske, siden da jeg var rundt 4 år gammel, har jeg vært slått og latterliggjort av faren min. Jeg ble kalt dum, et misfoster og mange andre krenkende ord. Han har kvelt meg, dratt meg rundt ved håret mitt eller hetten på klærne mine, truet med å slå meg hvis jeg ikke gjorde som han sa og mye annet forskjellig. Toppen var da han truet med å drepe meg, og forsøkte å slå meg, men jeg rømte hjemmefra. Moren min har også opplevd dette og er også den eneste grunnen jeg fremdeles er i livet. Jeg lurer på hva som hadde skjedd om jeg rapporterte han? Hadde jeg og familien min vært trygge? Hadde han blitt fengslet, eller hadde familien min fått hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år!

Du er jammen god til å fortelle om hvordan du har det hjemme, bare med noen få ord. Takk for at du skriver til ung.no!

Det er en alvorlig situasjon du beskriver og det er ikke bra for deg å ha det slik. Du spør om dere kan få hjelp uten at din far blir satt i fengsel. Ja, jeg tenker det. Søk på "Alternativ til vold" der vil du se at det er tilbud til barn og ungdom som har opplevd vold hjemme. Det finnes også tilbud til den som utøver vold. Du kan snakke fortrolig med helsesøster og drøfte hva som vil være best for deg og din familie.

I kommunen der du bor er det også familiesenter eller familiekontor som er vant til å snakke med familier der det er en som utøver vold og trusler. De kan dere oppsøke uten å ha noen henvisning.

Du kan også snakke anonymt om hva barneverntjenesten kan hjelpe med i en slik situasjon som du opplever. Telefonnummer  står under her.

Du og din mor kan snakke sammen om hvordan dere skal går fram. Du kan gjerne vise henne dette svaret. Det er viktig, som du skriver, at dere er trygge, derfor kan dere bruke litt tid og ta et skritt av gangen. Samtidig skal du vite at det ikke kan fortsette sånn som nå. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og at dere får god hjelp!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie