Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å føle meg ensom, hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Denne helga skal jeg være alene fra torsdag etter skolen til søndags kveld. Mamma og pappa skal til Frankrike og søstera mi skal til kjæresten sin fra torsdag og på hyttetur med venner fra lørdag. Jeg er veldig ensom her jeg bor nå, og har så si ikke et sosialt liv utenfor skolen. Jeg har det bra på skolen og har gode venner der, men ingen nære nok til at jeg føler jeg kan be de med hjem. I helger er jeg ofte veldig rastløs når jeg bare sitter inne, selv om det egentlig er ganske ofte. Derfor prøver jeg alltid å gjøre ting med foreldrene mine siden jeg har et veldig godt forhold til dem. Denne helga derimot kan jeg jo ikke det, og jeg er bekymret for at det kommer til å bli veldig ensomt og kjedelig. Jeg har prøvd å lage planer med bestevennene mine fra der jeg bodde før, men jeg har ingen måte å komme meg dit hvis ingen kan kjøre meg. Har dere noen tips til hvordan jeg kan unngå å føle meg ensom og lei meg når helga kommer? Hva kan jeg evt finne på for å få tiden til å gå?

Besvart 30.11.2018 06:02
 

Svar
Hei Jente 16år! 

Så fint at du skriver til oss i ung.no når du lurer på noe! Jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan, for jeg forstår at dette kan være et leit og sårbart tema. 

Du skriver at du har venner på skolen, men at dere ikke er nære nok til at du føler at du kan be de med hjem. Dette kan være en mulighet til å bli kjent med vennene dine utenfor skolen? Hvis du inviterer flere venner samtidig så kan det hende at det blir mindre kleint dersom det er en av bekymringene dine. Det trenger ikke være for en lang periode, men kan også hjelpe med å få tiden til å gå fortere. Du kan for eksempel spørre om de vil finne på en aktivitet (det kommer litt ann på hva som er tilgjenglig der du bor) det trenger ikke være dyrt, men noe som holder dere opptatt og gir dere rom til å bli kjent med hverandre på andre måter enn kun samtaler. Julen nærmer seg og du kan for eksempel invitere en gruppe for å bake pepperkaker eller å se på julefilmer.

Det er flere ting du kan finne på alene for å få tiden til å gå. Det å være alene hjemme er en unik mulighet til å gjøre ting du ellers ikke ville hatt plass eller tid til å gjøre. Kanskje du kan spørre deg selv om det er noe du lenge har ønsket å gjøre? Du kan for eksempel bake noe, organisere rommet ditt eller prøve ut en ny hobby. Julen nærmer seg og dersom du feirer så kan du bruke tid på å lage julegaver! Selvom det er mange ting du kan finne på alene, så vil nok tiden gå fortere med selskap. Mitt beste tips er å ta sjansen og spørre de du kjenner fra skolen din om de vil finne på noe, dette er en god mulighet til å etablere vennskap som du kan bruke i andre anledninger når du føler deg ensom! 

Vedlagt ligger det noen artikler som jeg håper kan gi deg noen ekstra tips og råd! Lykke til

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alternative gavetips

Bake (colourbox.com)

Har du dårlig råd? Er du bekymret for miljøet? Trenger du en bursdagsgave eller julegave? Her får du tips til over gaver som verken trenger å koste mye, eller gå ut over miljøet.

Les mer

Det som er bra med å lese bøker!

En åpen bok som ligger på et bord (Foto: Colourbox)

Bøker kan få deg til å føle deg trist, glad, sint eller informert. Det finnes bøker for alle, uansett interesser. Finn deg en bok som passer for deg!

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap