Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke betale for røyk. Hun ble sur. Sa det var dårlig. Feil av meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har fått lønn fra Lånekassen på ca. 30 000kr og dette skal vi bruke en god del av for å leie (minst to mnd på forhånd) og flytte til utlandet for i år. Jeg og moren er enige om at jeg skal betale alt av husleie der, mat, og alt vi måtte trenge. Det er ingen hemmelighet om hva jeg bruker pengene mine på. Her om dagen var vi innom en butikk hun alltid kjøper røyk fra, vi kjøpte mat og jeg betalte 500 kr for det hele. Hun ba meg etter det å betale 2000kr for pengene hun skyldte selgeren (vi hadde dårlig råd på tiden og han bare skrev ned, det gjør han med mange) og hun gir han alltid pengene tilbake snarest. Det som skjedde var at jeg ville ikke betale før jeg visste hvor mye av pengene tilsvarte røyk, jeg skulle betale uansett for jeg har ingen valg, men jeg følte jeg hadde rett til å vite hva pengene mine skulle gå til for jeg er helt imot røyk og at hun røyker. Hun ble sur og sa at det var dårlig, til tross for alt hun gjorde for meg så er jeg utakknemlig. Gjorde jeg noe feil?

Besvart 04.12.2018 18:19
 

Svar
Hei jente 20 år

Så bra du søker råd her på ung.no

Du har ingenting å ha dårlig samvittighet for. Jeg forstår veldig godt at du ikke vil betale for din mors røyk! Om din mor blir sur, sier det er dårlig gjort eller kaller deg for utakknemlig, har din fulle rett til å stå for det du mener er rett. Når en er i mot røyk og ser at ens mor røyker, kan en si i fra som hva en mener, og ikke betale for det. 

Slik jeg forstår av det du skriver, tar du opp studielån i ditt navn for at dere to skal flytte til utlandet og at du skal betale alt av husleie, mat, og alt dere måtte trenge. Det er altså du som forsørger din mor, med penger du må betale tilbake til staten etter endt utdanning. Hvis du ikke består eksamen, får du heller ikke omgjort noe av studielånet til stipend. 

Er du sikker på at du vil dette? Du kan snakke med helsesøster på helsestasjon for ungdom, og også rådgiver på i Lånekassen eller på NAV. 

Du er godt over myndighets alder, du er voksen. Du skal ivareta deg selv. Din mor skal ivareta seg selv. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie