Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo mer hos mamma, men uten søsknene mine

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg bor med mamma og pappa 50% hver sammen med søsknene mine. Pappa er veldig streng og jeg får lov til nesten ingenting hos han. Mamma er litt kulere på en måte, men hun jobber så hun må lage middag og gjøre lekser med søsknene mine og sånne ting på kvelden. Det er mye styr med søsken så jeg vil gjerne bo litt mindre med dem. Jeg vet jeg kan bestemme en del selv, men mamma og pappa sier at man ikke kan velge bort søsknene sine. Hvis jeg ikke kan velge å bo litt uten dem vil jeg bo mest hos mamma da får jeg litt tid uten dem, men da tror jeg pappa blir lei seg. Hva skal jeg si til dem sånn at dem skjønner hvordan jeg har det. Mamma skjønner nok, men hun er alltid enig med pappa.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år!

Det er mange ungdommer som ønsker å ha en annen boordning hos skilte foreldre når de blir litt eldre. Når man blir ungdom får man litt andre interesser og andre ønsker enn det man hadde tidligere.

Jeg er enig med foreldrene dine i at du ikke kan velge bort søsknene dine, men jeg er samtidig enig med deg i at det går an å bo litt hver for seg også. Det er jo ikke sikkert du trenger å bo hos mamma en hel uke alene. Det er mulig å dele uken opp også. Men det viktigste er jo at du blir enig med mamma og pappa om det.

Jeg synes du skal be om å snakke med dem begge to, hvis det er mulig å få til. Skriv gjerne ned ønskene dine og de tingene du vil si i forkant. Det er lettere å holde fokus og huske alt hvis du har skrevet det ned. Forklar hvorfor du vil endre boordning og si gjerne at det ikke har noe med at du er mer glad i den ene enn den andre.

Det kan være lurt å lage noen regler for samtalen. For eksempel at en snakker om gangen og at man lytter til det som blir sagt. Prøv å ikke bli sint eller opprørt, men lytt til det mamma og pappa også sier.

Hvis du tror at dette blir altfor vanskelig for deg vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som har to hjem. Helsesøster kan gi deg gode råd og støtte deg før du skal snakke med foreldrene dine. Helsesøster kan også snakke med foreldrene dine og formidle dine ønsker til dem hvis du ønsker det.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie