Hopp til hovedinnholdet

Skjønner ikke hva jeg har gjort galt?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. For en stund siden så hang jeg og en kompis og en venninne av meg mye ilag. Sist vi var i lag så spilte vi brettspill, så på fotballkamp og hadde det koselig. Etter dem hadde dratt så fikk jeg en mld om at hun følte vi ikke bondet ilag, at vi ikke hadde interesser og at jeg aldri hadde spurt om hvordan hun har det etc.. hun påsto at jeg var egoistisk, negativ, bare snakket om meg selv osv.. jeg trodde venner var til for å snakke ilag, og jeg hadde spurt dem hvordan de hadde det på ferie. Hva dem gjorde, og en ting til. Hun sa at jeg snakka mye i ett, lot dem ikke slippe til. Skjønner ikke hva jeg har gjort galt, jeg har vært veldig grei og de har jo fått snakka? Jeg ble så sjokkert da jeg så hva hun skrev, jeg føler at jeg bare ikke er en grei person lenger.. så han kompisen hadde fjerna meg som venn på fb også. Jeg hadde også beklaget hvis de følte det sånn, men ville ikke ha noe med meg å gjøre. Skjønner ikke hva som er galt med meg.. vi hadde også interesser!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du forteller om en hendelse for en stund siden, hvor vennskapet med to av dine venner plutselig forandret seg helt ut av det blå. Vennskapet som du følte var godt og gjensidie, viste seg å ikke være det allikevel. 
Dette er både leit og vanskelig, og jeg forstår at det ikke er lett å forstå hva som gikk galt. 
Slik du forteller dette, så høres det ut som du har vært en god venn, og forsøkt så godt du kan å innkludere og få alle med i samtale og samvær.

Jeg tenker at ikke har gjort noe galt, og at det ikke er noe galt med deg. Du har vært deg selv, og det er positivt. Her er det heller de andre som har et problem med å akseptere deg slik du er, og slik skal ikke vennskap være. Som venner aksepterer man hverandre, og ofte er det slik at man har ulike kvaliteter og personligheter som tiltrekkes av hverandre. Man er også åpne og ærlig med hverandre, og forsøker å få vennskapet til å fungere på en god måte.

Jeg synes ikke de har vært greie mot deg. Tvert i mot vil jeg påstå at det er feigt å ikke ta tak i slike ting på en ordentlig måte. Ansikt til ansikt, og ikke i en melding! Da kan man få snakket ordentlig sammen, og avklare ulike forventninger rundt det å henge sammen og få en felles forståelse av vennskapet. 
Slik jeg ser det, så er det de som gjør feil her, mens du har forsøkt så godt du kan og ordne dette i ettertid, men blir sittende igjen som "syndebukk". Hadde du enda gjort noe galt, men det har du jo ikke. Du har vært deg selv, og det må du aldri slutte med!

Du skal ikke tenker mer på dette, men heller forsøke å fokusere på personer som gir deg noe positivt i hverdagen. Det du kan gjøre er gjerne å snakke med en person du har tillit til om dette, for å få en annens perspektiv på det og råd og støtte. 
Ta gjerne en prat med helsesøster eller en voksen du har tillit til om hendelsen, og få det ut av tankene. Det hjelper å sette ord på ting som er vanskelig. Det gjør det lettere å bearbeide deg og å legge det bak seg.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap