Hopp til hovedinnholdet

Har foreldre som gir meg masse straffer hele tiden.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, er en jente på 13 år. foreldrene mine er kjempe sur på meg og er skuffet over meg og kjefter, og gir meg masse straffer hele tiden. de er sur fordi at eg sndte nakenbilder til en gutt som presset meg veldig og denne gutten spredde de videre. dette er over en måndte siden og de er fortsatt sur på meg. de har tatt vekk tlf min. så har ikke hatt tlf på 1 måndte og 2uker ca. de tok fra meg rommet mitt så eg bor i et lite kott uten vindu.har de lov til å være så strenge????? isåfall vis de har lov så burde noen endre på loven, ingen forstår meg bare en venn som heter hannah. jeg hadde burstag for 3 uker siden og jeg fikk ingenting ikke kake en gang det var som en normal mandag. og de gjorde det med vilje de visste at eg hadde b-dag. lille søsteren min hadde b.-dag 3 dager før meg og hun fikk gaver til 1000kr og masse kaker.eg går i 8 klasse så det er mye stress fortida eg har 2 tentamner neste uke.

Besvart 09.12.2018 10:14
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss når ting er så vanskelig for deg!

Det høres ut som om du har det skikkelig vanskelig nå, både fordi du har blitt presset til å sende fra deg et nakenbilde og fordi foreldrene dine straffer deg!

Du spør om foreldrene dine har lov til å straffe deg så hardt- til det vil jeg si klart nei. Det er helt greit at foreldre setter grenser og sier ifra til barna om de gjør ting de ikke har lov til. Det er også greit at det blir noen konsekvenser som at man ikke får ha fri tilgang til telefon og nett dersom dette er en del av problemet. Men foreldre har ikke lov til å skremme eller å krenke barn. At du ikke får være på rommet ditt, men må være på et kott uten vindu- er å krenke deg. Det å ikke gi deg gave på bursdagen din og ta ifra deg telefon for så lang tid er helt urimelig og langt utenfor det som dreier seg om konsekvenser og oppdragelse!

Foreldre skal gi barn trygghet, passe på dem- gi omsorg slik at barna føler seg trygge og elsket. Dette betyr at foreldre også må gi forklaring på grenser og konsekvenser som de iverksetter og støtte deg videre i den situasjonen som du er nå- det høres ut som om du ikke får noe av dette.

Jeg vil anbefale deg at du ganske raskt tar kontakt med en lærer som du stoler på eller med helsesøster/ sosiallærer ved skolen din for å fortelle om hva du står i- vis dem gjerne innlegget ditt og svaret mitt. De vil kunne hjelpe deg på flere måter- også i forhold til at det er et nakenbilde på avveie. De har taushetsplikt, det vil si at de ikke forteller noe videre om de ikke må det.   

Du er ikke alene om å ha sendt nakenbilder som er delt videre. Dette er et kjent problem blant unge. Helsesøster, lærere og politi er kjent med dette fenomenet. Det er faktisk slik at det straffbart å dele et nakenbilde som man har fått av noen videre til andre. Dette er det ikke alle som vet, og det kommer også an på alderen til den som har delt det videre. Uansett er det viktig at du får støtte og hjelp for slik som du har det. Helsesøster eller lærer vil drøfte sammen med deg hva som blir riktig i din situasjon.

Om du ikke opplever støtte eller tør å ta kontakt med helsesøster eller lærer, så ta gjerne kontakt med alarmtelefonen for barn og unge på tlf.nr 116111. Dette er gratis og du kan være helt anonym. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne hjelpe deg med saken.

Jeg håper svaret mitt er nyttig for deg og at du får hjelp og støtte videre!

Jeg legger ved linker til noen artikler som kanskje kan være interessant for deg å lese.

 
 

 

Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie