Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått nok. Jeg er deprimert og har det virkeilg ikke bra.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hvordan skal jeg begynne men jeg orker ikke og si alt om meg selv fordi det tar 10år ok jeg har blitt tatt av barneverne og bodd hos en slem fosterfamilie!! dem var virkleig slem jeg fikk ikke ha tlf eller være med venner dem var veldige strenger jeg har prøvdt og ta selvmord hos dem men jeg klarte ikke det men no har jeg flyttet og no går jeg på ungdomskole og alle på trinnet er veldige fine og tynne mens jeg er feit jeg føler jeg har store lår og jeg vet ikke hva jeg skal si men jeg er ubruelig har kutta meg selv flere ganger og har arr og jeg har snakket med helsesøster men hun hjalp meg ikke fordi inegn forstår meg og jeg gar angst for alt nesten jeg vil bare dø jeg har prøvdt flere ganger og ta selvmord og første gangen var da jeg gikk i 4.trinn dere vet ike hvor ille jeg ar hatt det og har det no jeg søker etter hvor man kan dø uten og få vondt jeg vil virkelig dø og jeg vi bare ikke leve ingen kan skift meningen mi jeg har fått nokk jeg er deprimert jeg har det virkelig ikke bra

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har opplevd mye urettferdighet og mye vondt. Jeg forstår også at du blir lei av å ha det slik. Men du trenger ikke dø!

Jeg blir bekymret for deg og vil ikke at du skal dø! Jeg vet at selvmordstanker handler ofte om at man er trøtt av å lide og ha det vondt. Selvmordstanker kan da være et uttrykk for at man vil at det som gjør vondt skal forsvinne. Det trenger ikke bety at du vil dø!

Vet du hva som gjør at helsesøster ikke forstår deg?

Det å snakke om alt som er vondt kan være vanskelig. Noen ganger så skulle vi også ønske at noen bare visste hvordan vi har det og kunne hjelpe oss. Dessverre så er det ikke slik. Vi må noen ganger si fra hva vi trenger. På den måten kan andre bedre forstå oss!

Du er i en sårbar fase av livet hvor det skjer mye med deg både inni deg og utenfor deg. Samtidig så har du opplevd mye vondt i fosterfamilien der du bor.

Når man blir hentet ut fra sin egen familie og flytter inn hos en fosterfamilie så er det helt naturlig at kan vekke noen reaksjoner. Når du i tillegg kom til en fosterfamilie du opplevde som strenge og lite forståelsesfulle så blir det ekstra vanskelig!

Du er i en alder hvor du skal utvikle deg og finne din egen identitet. Det er en fase av livet som alle må gjennom og for noen kan den være mer krevende. Det å sammenligne seg med andre er helt normalt men det kan også gjøre at man blir mer usikker på seg selv og sin selvfølelse.

Når vi ikke har det bra så tenker vi negative tanker om oss selv. Når vi i tillegg føler at andre ser perfekte ut og ser ut som de har det bra så gjør det noe med selvbildet også. Det blir nesten som en ond sirkel.

Hva kan du gjøre?

Selv om livet er mørkt og håpløst nå så trenger ikke det bety at det alltid kommer til å være slik. Det blir bedre. Dette kan være en trøst for deg som du kan si til deg selv.

Det hjelper å snakke med noen! Det at noen er der og sorterer i tanker og følelser sammen med deg kan gjøre at du føler deg mindre alene.

Har du noen andre voksne rundt deg du kan snakke med?

Har du  noen aktiviteter du liker å gjøre? Noe som du føler som avslappende og som kan gi deg en pause fra det som gjør vondt?

Noen liker å tegne, skrive, høre på musikk, danse, være med dyr etc. Kanskje du kan finne  noe som gjør deg glad?

Du kan ringe Alarmtelefonen på tlf 116 111 om du trenger noen å snakke med.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp. Kanskje du kjenner deg igjen i noe der?

Ønsker deg alt godt. Ta godt vare på deg selv. Du er god som gull!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Hvis du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern