Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke bo hjemme mer, blir utsatt for vold

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vil ikke bo hjemme jeg hater alle i familien min. Bare jeg går ut av rommet mitt angriper de meg og halder meg fast og pappa aksjer meg i gulvet jeg begynner da å prøve å komme meg vekk og slå de. De gjør det fordi jeg av og til begynner å slå dem skjønner ikke at jeg ikke er sånn alltid etterpå pleier jeg å kaste opp av tror det er fordi dem halder meg fast og jeg får ikke puste og jeg er sliten. Viss dette skjer i bilen (når den er parkert) tar pappa og drar i hetten min jeg får ikke puste og sier det man han forsetter og truer med å henge hetten fast i noe. Dem tror aldri på meg jeg får alltid kjeft selv om jeg ikke har gjort noe. Jeg går på bup men psykeologen min sier bare at jeg ikke får låse døra. Når jeg ikke har låst kommer de inn og tar pcen, mobilen. Det gjør jo at jeg vil låse dem skjønner ingenting. Jeg vil ikke bo her jeg hater å være her. Har dem lov til å gjøre sånt? Viss jeg sier dette hva skjer? Jeg orker ikke å bo her mer ikke i lag med dem hva skal jeg gjøre?

Besvart 07.12.2018 10:17
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg er veldig glad for at du velger å fortelle om hjemmesituasjonen din og hva du blir utsatt for, og at du spør om familien din har lov til å gjøre slike ting som du beskriver her. Jeg kan fortelle deg klart og tydelig med en gang, at det som mamma og pappa gjør mot deg IKKE ER LOV. Du beskriver flere eksempler på at de bruker både psykisk og fysisk vold mot deg. Jeg skjønner at du er usikker på om de har lov til å gjøre det de gjør, og om det er din skyld at de gjør det. Mange barn tenker at det skjer jo bare innimellom, eller det var jo jeg som startet kranglinga og dermed kan jeg takke meg selvman burde tåle såpass eller jeg fikk ikke så vondt, eller det er kanskje normalt og noe alle foreldre gjør? Kjenner du deg igjen i noe av dette? Jeg vil tro det, ettersom du stiller spørsmål om det de gjør er lov, og om det er greit fordi du av og til slår dem. Det er lett å bortforklare eller å skylde på seg selv. Men det er aldri et barn sin skyld om foreldre utøver vold! Man skal ikke godta vold!

Og det er en viktig regel: Det er DIN opplevelse av det som skjer hjemme som er avgjørende, ikke akkurat hva som blir gjort eller sagt. Det er foreldrenes ansvar å justere seg i forhold til sitt barn. Bare det at du blir usikker, sier nok. Man skal ikke være usikker på om man blir utsatt for vold, man skal være helt sikker på at man er trygg! Hvordan er dette for deg? Kjenner du deg trygg hjemme? Jeg tviler på det, ut ifra hva du skriver.

Vi på ung har laget en fin og oversiktlig artikkel om vold. Hva vold er, hvordan man skal forstå det, hva du skal gjøre om du blir utsatt for vold. Den kan du lese om du klikker her.

Du forteller at foreldrene dine legger deg i bakken, holder deg fast, drar deg i hetta så du ikke får puste og truer deg med å henge hetta fast i noe. Du forteller om kjefting og sinne. Dette høres ikke greit ut. Og igjen vil jeg understreke: Det er ikke du som har ansvar for dine foreldres oppførsel. Selv om det blir konflikt og ungdommen slår er det aldri greit at foreldre tar igjen eller bruker vold tilbake. Det er alltid den voksne som utøver vold som har skylden. Dette er det veldig viktig å huske på. 

Du forteller at du har kontakt med BUP. Jeg syns ikke det høres ut som du blir tatt på alvor der. Vet psykologen din hva som faktisk skjer hjemme hos deg? Dette må du fortelle, slik at de på BUP kan skaffe deg mer hjelp! Hvis du forteller tror jeg nok at psykologen foreslår å kontakte barnevernet i samarbeid med deg. Barnevernet har som jobb å vurdere omsorgssituasjonen til et barn, og da tenker de alltid på barnets beste. Dersom du forteller at du har det så vanskelig hjemme at du ønsker å flytte, vil de trolig komme på besøk hjem til dere for å undersøke forholdene. Og da pleier de å snakke med hele familien. Kanskje vil barnevernet finne en annen boløsning for deg hvis de mener at det er uforsvarlig at du bor hjemme. Men husk at det å flytte et barn ut fra familien sin er noe man gjør når alt annet er prøvet og foreldrene overhodet ikke klarer å ta vare på barnet sitt lenger.

Hvis du ikke ønsker å si ifra til psykologen din på BUP, eller hvis du opplever å ikke bli hørt på BUP, kan du også henvende deg andre steder. For eksempel helsesøster på skolen dinhelsestasjon for ungdom eller du kan ringe alarmtelefonen på tlf: 116 111. Du kan også ringe et familievernkontor i bydelen eller kommunen du bor i. Et slikt tilbud er gratis. De som jobber der er profesjonelle på å hjelpe familier som har konflikter, og der barn blir utsatt for vold. Du kan kontakte familievernkontoret helt på egenhånd først, du trenger ikke si ifra til mamma eller pappa at du ringer dem. Alle slike hjelpetjenester er til for ungdommer og de er gratis. 

Jeg håper du får hjelp og jeg håper foreldrene dine klarer å endre seg slik at du kan være helt sikker på at du er trygg hjemme. Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruker du vold når du blir sint?

Sinna?

Er du ofte aggressiv? Slår du andre når du blir sinna eller fortvila? Har du hevntanker nesten daglig? Hvis du får ja på et eller flere av spørsmålene, kan det være du har et volds- eller aggresjonsproblem.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme