Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv hvem jeg vil bo hos?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Gutt 16 år. Jeg hater å bo hos min far, ikke fordi han er en dårlig far eller noe sånt, men han har en liten leilighet, dårlig nett og viktigst av alt, ingen av mine venner bor i nærheten. Jeg har fotballtrening 3 ganger i uken og jeg trener på Treningsenter og jeg får ikke tid til noe av dette når jeg er til min far. Jeg har ikke engang tid til å møte venner og kompiser. Det jeg lurer på er om min far kan tvinge meg til å være til han

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss!

Jeg skjønner at du lurer på dette. Det er ikke så lett å bo langt unna venner og faste aktiviteter.

Det er slik at for å bestemme helt selv hvem av sine foreldre man vil bo hos må man være 18 år.

Men det er slik at jo eldre man er jo mer skal meningen til barnet/ ungdommen vektlegges.  I barneloven § 31 står det at "barn har rett til å bli hørt, og foreldre skal legge stadig større vekt på barnets meninger jo eldre og mer moden man blir. Etter at barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på dets mening". I tillegg sier barneloven § 33 at "foreldre skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen, som jo er 18 år".

Som du skjønner, har foreldrene dine en plikt til å la deg være med å bestemme, og denne plikten er ekstra viktig etter at du har fylt 12 år. Du er 16 år og da er det særlig viktig hva du ønsker. Men det er et samarbeid. Det beste er å snakke med begge dine foreldre og særlig din far om hvordan dette er for deg. Du kan si det som du nevner ovenfor. Foreldrene dine skal lytte til deg og så godt det lar seg gjøre bør de ta hensyn til dine ønsker.

Har du feks noen forslag til hvordan du kan treffe din far uten at det griper inn i hverdagen din slik det gjør nå? Du sier ikke noe om hvor ofte dere sees men er det mulig å korte ned tiden noe eller planlegge at dere treffer hverandre på dager som passer bedre i forhold til dine aktiviteter og planer? Stort sett er foreldre opptatte av å høre hvordan barn opplever en slik ordning og ofte vil de være villige til å lage fleksible løsninger som blir bra for alle.

Dersom dere ønsker er det mulig å dra til et Familievernkontor for å lage en ny avtale om samvær. De er gode på å hjelpe foreldre og barn til å lage gode avtaler og de lytter til alle partene. Foreldrene dine har mest sannsynlig vært der før når de gikk fra hverandre, det er obligatorisk for alle som går gjennom et brudd eller skilsmisse.

Jeg håper at du får til å si dette til foreldrene dine og at de lytter til deg. Jeg legger ved noen linker du kan se nærmere på om dette temaet.

Lykke til!

 

www.ung.no/skilsmisse/960_Skilsmisse.html

www.ung.no/problhjemme/3345_Problemer_hjemme_F%C3%A5_hjelp_av_familievernet.html

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse