Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle at han er født i feil kropp?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 15 år. Jeg sliter med å fortelle familien min at jeg er født i feil kropp. Hvordan skal jeg fortelle dem det? Da jeg var 5-10 elsket jeg å kle meg ut som en jente.

Besvart 12.12.2018 22:08
 

Svar

Hei!

Når det gjelder hvordan du kan fortelle familien din, tror jeg det kan være lurt å gi de mere kunnskap om det du kjenner på.

Du opplever jo å være jente, selv om du fikk tildelt guttekjønn ved fødsel. Dette kan for noen familier være vanskelig å forstå, nettopp fordi de ikke har noen særlig erfaring om akkurat dette fenomenet.

Vet ikke om familien din er glad i å lese rapporter eller forskning? Hvis de liker dette, kan du henvise til en rapport som Helsedirektoratet ga ut i 2015, som heter "rett til rett kjønn". Du kan også vise til retningeslinjene fra WPATH, "Standards of Care", som er internasjonale, samt nettbrosjyren "mannen, kvinnen og meg" skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.

Mange foreldre er dessverre redde for at barnet deres skal skille seg ut fra flertallet, og dermed bli mobbet for dette. Da kan de bli usikre på om det er lurt å støtte barnets opplevelse. Likevel så er jo ikke de følelsene som du beskriver noe som kan endres på. Du er deg! Hvis du føler deg som en jente så er det det du er, og du har de samme mulighetene for å få et godt liv som alle andre jenter.

Min erfaring er at noen foreldre kan trenge litt tid på å fordøye nyheten. Det betyr derimot ikke at de ikke vil godta på sikt. Kanskje trenger de bare å få erfaring med at dette er riktig for akkurat deg?

Ved at foreldrene dine får mere informasjon, kan de bli kjent med at det ikke er slik at man må ha lekt masse med "jenteleker" i barndommen, eller ha likt "å pynte seg" for å være jente.

Det er jo mange måter å være jente på. Kjønnsidentiteten vår er jo ikke noe som kan "overbevises" fra en person til en annen. Siden den sitter "inni" oss, er det bare den som bor i kroppen som kan si noe om hva som kjennes riktig ut for seg.

Hvis du ønsker å komme i kontakt med, samt få råd av andre som kjenner på noe av det samme som deg, kan du kontakte  Skeiv Ungdom eller PKI. De har en egen ungdomsgruppe som opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. HBRSU  er i tillegg en interesseorganisasjon for transseksuelle ungdommer. De har også en forening for foreldre.

Du kan også kontakte ichatten.no for flere spørsmål. Her svarer helsepersonell som har spesialkompetanse, på spørsmål om kjønn.

Håper svaret ga mening for deg, ønsker deg masse lykke til :)

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie