Hopp til hovedinnholdet

Foreldreansvar

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er mamma på en 3 uke gammel jente. Og har foreldreansvaret aleine, og lure på om barnefar kan vinne en eventuelt rettsak om å få delt foreldreansvar når han skal jobbe som maskinist + han ikke har vist noe interesse for barne? +Han har kun sett barne fire ganger siden hun ble født.

Besvart 14.12.2018 09:29
 

Svar
Hei

Takk for henvendelsen din. 

Han har anledning til å fremme en slik sak for retten. Det følger av barneloven § 56 at dersom foreldrene er uenige om hvem som skal ha foreldreansvar, hvem barnet skal bo fast sammen med, eller samvær, kan hver av dem reise sak for retten. Det er vanskelig for meg å svare på hvilken mulighet han har til å vinne frem med en slik rettssak. Det må dommeren vurdere helt konkret i deres sak. Det jeg generelt kan si er at barnets beste skal være avgjørende for domstolen ved avgjørelser om foreldreansvar, bosted og samvær. 

Jeg vil ikke tro at yrkesvalg får stor betydning ved en vurdering av hvem som skal ha foreldreansvar. Felles foreldreansvar er utgangspunktet for alle gifte og samboende foreldre, uavhengig av hva slags yrke eller andre valg de har tatt i livet. En forelders tilstedeværelse og interesse for barnet vil derimot være viktige momenter i en vurdering av hvem barnet skal bo hos og ved fastsettelse av eventuelt samvær. Da er det jo viktig at forelderen faktisk har tid og anledning til å ta seg av barnet. 

Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg. Det er mange du kan få hjelp og råd hos. Du kan for eksempel snakke med helsesøster om dette. 

Før en eventuell rettssak må foreldre møte til mekling. Det er vanlig at slik mekling foregår på familievernkontoret. Du kan også kontakte dem allerede nå, dersom du ønsker annen støtte eller hjelp i forbindelse med foreldrekonflikten. Tilbudet hos familievernet er gratis, og du kan kontakte dem selv for å gjøre en avtale. 

denne siden kan du lese mer om foreldretvister mv. Se også artiklene jeg har lagt ved. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Stønads- og trygdemuligheter for foreldre

Du som har eller skal ha barn har flere typer stønads- og trygdemuligheter som kan hjelpe deg i en økonomisk vanskelig tid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie