Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe bestemoren min som drikker for mye?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Har i senere tider fått vite at bestemoren min drikker mye. Hun har hatt problemer med dette fra siden lenge før jeg var født. Hun har vært innlagt på sykehus mange ganger pga konsekvensene av drikkinga hennes. Faren min har «gitt opp» på hun, og sier at tanta mi også begynner å se at det ikke nytter å prøve å hjelpe hun. Pappa sier at hun sikkert kommer til å drikke seg ihjel, og han viser at han er veldig lei av måten bestemor er på og at hun drikker så mye. Siden hun ikke får noe hjelp av familien min, og tanta mi som alltid pleier å ta vare på hun begynner å tvile på at hun får gjort noe særlig mer, er det noe jeg kan gjøre? Hun er skilt fra bestefaren min, og lever alene. Vet ikke om noen vil jeg skal gjøre noe fordi det kanskje ikke er bra for meg å involvere meg i en «voksensak», men jeg kan ikke bare ikke gjøre noe og la bestemor drikke og være alene. Har prøvd å besøke hun, men hun vil ikke ha besøk. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 22.12.2018 11:59
 

Svar
Hei jente 15 år.

Så trist å lese om din bestemor som drikker, bor alene og har det så vanskelig, da forstår jeg at du er bekymret for henne og får tanker om at du bør gjøre noe for henne. Julehøytiden er ekstra vanskelig når en har slike utfordringer i familien.

For selv om hun drikker og sier hun ikke vil ha besøk av deg, så forstår jeg at du fortsatt er glad i henne. Da er det vanskelig å bare "Gi henne opp" og slutte å tenke på henne.

Samtidig er det bra at du ser at dette er en "voksensak" og de voksne i familien din har, som du forteller, prøvd alt de kan i mange år å hjelpe bestemor. Men de har nok erfart det som mange andre har erfart, at det er ikke så lett å hjelpe noen som ikke ønsker å bli hjulpet. Derfor er det forståelig at de er leie og gir litt opp. Men jeg tror ikke de vil anbefale deg å overta dette ansvaret? 

Jeg synes du skal snakke med pappa og tante om dine tanker og bekymringer for bestemor og få litt støtte på hva som er god nok hjelp og hvordan du kan tenke for å ta vare på deg selv oppi det hele. Noen ganger må en gi ansvaret til de som har det, nemlig den voksne selv.

Men kanskje du kan sende en hilsen til bestemor og fortelle henne at du er glad i henne og er der om hun skulle ønske kontakt? Hør med pappa om dette kan være en god ide. 

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen utenom familien om hvordan det er å vokse opp i en familie hvor rusmisbruk er en utfordring. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. Det finnes også andre gode hjelpetjenester for andre i samme situasjon for deg, som bla. Pårørendesenter. Helsesøster vil ha oversikt over hva som finnes av tilbud i ditt distrikt.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en god jul.

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Foreldre som drikker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om foreldre som drikker