Hopp til hovedinnholdet

Mamma og jeg krangler så ofte, og jeg ønsker å dø.

Jente 17 år
 

Spørsmål

det er sikkert ingen krise situasjon men, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengre. moren min er i to jobber, en i helgene og en i skoledagene, hun går også på kampsport når hun får sjansen, samtidig som hun er i et styremøte. jeg har to småsøsken som er 2 og 4 år yngre enn meg, jeg vet det er slitsomt og tungt for henne, men jeg og hun krangler hele tiden. noen er større enn andre. jeg og hun har kranglet fra jeg var 12. men nå i snart et halvt år har jeg ønsket å dø, slik at det kunne bli lettere for henne og alle problemene hennes ville forsvunnet. jeg vet at det ville blitt verre om jeg hadde dødd, men jeg og hun krangler så ofte at jeg tror det mindre og mindre. hver gang vi har att en stor krangel blir jeg veldig depressiv, eller veldig lei meg resten av den dagen og hele dagen etter på, og ønsker egentlig og bare være borte hele neste dag. jeg vet det er ikke bare hennes feil at vi krangler, det er også min feil, men hun sier omtrent hele tiden at det er jeg som starter, uansett.

Besvart 27.12.2018 14:49
 

Svar
Kjære jente 17 år

Så trist å lese hvordan du har det. Jeg forstår at du har det ordentlig vanskelig og kjenner deg fortvilet over hvordan du og moren din har det sammen. 

Det er helt riktig av deg å ta kontakt her og jeg leser det slik at du ber om hjelp til hvordan det kan bli annerledes og bedre for deg. 

Det er forståelig at det tærer på når dere krangler hele tiden, og jeg vil tro at det under krangler også blir sagt og gjort dumme ting som sårer og gjør vondt i etterkant.

Jeg tenker det er viktig at du og moren din får til en prat om hvordan dere har det sammen - med fokus på hva som skal til for at dere kan få roligere forhold hjemme. Noen klarer å få til en slik samtale, mens andre må ha litt hjelp fra en tredjepart. Da kan dere be om bistand fra eksempelvis en annen voksen i familien eller oppsøke Familievernkontoret og be om bistand der. 

Det som er helt sikkert er at dere ikke kan ha det slik som nå. Det gjør deg trist, lei og ut fra hva du beskriver så har du også utviklet bekymringsfulle tanker om at det er bedre om du dør. 

Jeg ber deg om å vise innlegget og svaret du får her til moren din, og så ber jeg dere setter dere sammen og få til en god samtale om hvordan dere to vil ha det hjemme. Kanskje kan dere få til en slik samtale bare dere to, men muligvis vil det være godt for dere begge med en tredjepart (et familiemedlem eller Familievernkontoret, som nevnt over). Det finner dere to ut av! Det som er viktig nå er at moren din vet at du har det ordentlig tøft og at du trenger henne nå. Selv om du er blitt stor og ungdom nå, så trenger du fortsatt mammaen din som en hjelper og varm person i fortsettelsen.

Jeg vil også anbefale deg å gå til Helsestasjon for ungdom og be om støttesamtaler. Der kan du få god hjelp til hvordan du skal få det bedre med deg selv. 

Husk at du alltid kan ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg! Jeg ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme