Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å være litt mindre på samvær hos pappa.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 12. Foreldrene mine skilt og bor 90 min unna hverandre. Jeg bor hos mamma og besøker pappa annet hver helg pluss i ferier. I et halvt år så har jeg ikke ønsket å reise til pappa. Jeg liker ikke det nye kjæresten hans. Ingen av de har gjort meg noe alvorlig men hun er litt "spesiell" om jeg kan si det sånn. Og det har påvirket pappa. Han er ikke den samme lenger. Jeg føler at han ikke kan noe om oppdragelse. Da jeg var baby og mamma og pappa bodde sammen skiftet han ikke en eneste bleie.Han var heller ut på fest. Uansett! Jeg ønsker å se pappa men ikke like ofte. Jeg går på håndball og har kamp annet hver helg. Det gjør at jeg er litt mindre hos han. Men jeg har lyst til å ha litt flere helger fri siden at enten så har jeg håndball eller så må jeg reise 90 min i bil for å se han en helg og jeg har lyst til å være hjemme og slappe av litt iblant. Jeg har derfor lyst til å være hos han en gang i måneden men han skjønner ikke at jeg blir sliten av reisinga & håndbal

Besvart 04.01.2019 10:02
 

Svar
Hei du!

Du forteller at du bor fast hos mammaen din og at du er hver annen helg og i ferier hos pappa som bor 90 minutter unna. Du spiller håndball og høres ellers ut som en aktiv jente som også har behov for å slappe av litt av og til. Pappa har dessuten fått en kjæreste som du ikke har så god kontakt med, og du kan kjenne på at du blir sliten av å reise fram og tilbake. Nå kunne du tenke deg å være litt mindre hos pappa.

På familievernkontoret hvor jeg jobber til daglig, har vi ofte samtaler med foreldre og barn om dette temaet. Det er helt vanlig at ungdommer ønsker en mer fleksibel avtale og ofte mindre samvær fordi det er mye annet enn foreldre som er viktige i den alderen du er. Samtidig har det betydning at kontakten med foreldrene er god nok. Du har selv et forslag om å være hos pappa en helg i måneden. Etter Barneloven er du også gammel nok til å bestemme mye av dette selv. Jeg synes derfor det er viktig og riktig at foreldrene dine hører på deg i denne saken.

Det er flere ting du kan gjøre. Du kan snakke med pappa om saken, kanskje vise ham det du har skrevet til ung.no og svaret mitt? Du kan også be mamma om hjelp. Hun kan bestille en time på nærmeste familievernkontor slik at foreldrene dine får snakket sammen på en god måte og får hjelp til å lage en ny avtale. Det er viktig at du også får komme på familievernkontoret og si din mening.

Ta også en titt på artiklene vi har lagt ved til deg under svaret! 

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie