Hopp til hovedinnholdet

Hvordan unngå å bli som foreldrene mine?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er redd for å bli som foreldrene mine. De er ikke slemme eller noe sånt bevisst tror jeg, men de har en helt sinnsykt dårlig energi og rar oppførsel. Innimellom er det som om de har angstanfall eller noe i flere timer, hvor de puster helt ukontrollerbart. Og det er en skikkelig negativ energi fra dem, bare jeg ser dem i øynene er ansiktsuttrykket nok til å gjøre meg deprimert øyeblikkelig.. Den eneste måten jeg kan leve et noenlunde ok liv er ved å ikke la dem påvirke meg, ved stenge følelsene mine ned helt. Men det er ikke så lett å være sosial og få venner når man ikke har følelser. Det går ikke å snakke med dem, for de tar alt som et angrep. Man sier jo at man er gjennomsnittet av de 5 personene man tilbringer mest tid med, så hvordan kan jeg unngå å bli som dem?

Besvart 23.01.2019 14:35
 

Svar
Hei gutt 18 år!

Takk for at du skriver til ung.no. Du er jammen god til å tenke og skrive om hvordan det er å være deg i din familie. Det høres ut som den energien dine foreldre utstråler noen ganger gjør deg litt redd eller kanskje sint?

Jeg tror du har rett. For at de skal påvirke deg minst mulig kan du velge å være mindre sammen med dem. Du skal ut av hjemmet ditt snart og starte på egenhånd. Det er bra hvis du henger mer med venner og du kan besøke andre i familien som du liker å være sammen med.

Følelsene dine er på en måte "satt på vent", men de er der. De vil komme ut og være en del av deg i en sammenheng der det er plass til følelser. Har du forresten prøvd å bli sint eller lei deg og kjeftet på din far eller mor?

Hvis du vil, kan du involvere andre i det du spør om. Jeg tror det vil være til hjelp for deg å snakke med en i familien eller en venn. Du kan også drøfte situasjonen din med fastlegen og få en henvisning til psykolog eller samtaleterapeut. Da får du anledning til å rydde i tanker og følelser og gjøre plass til deg selv.

I første omgang kan du lese i artikler som er lagt ved under her og prøve lenken til "røde og grønne tanker". Det er den først artikkelen, "Psykologisk førstehjelp"

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie