Hopp til hovedinnholdet

Eldre bror som pirker på hver bidige ting jeg gjør

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en eldre bror som hver dag pirker på hver bidige ting jeg gjør. Hver dag får jeg høre fra han at jeg ikke er bra nok. Mine foreldre vet dette, men sier til meg at han har det vanskelig for tiden. De prøver å hjelpe han men det er ikke alltid like lett. Men jeg tror ikke de vet hvor mye dette påvirker meg. Han klager på alt fra hvordan jeg spiser, ser ut og hvor ofte jeg trener. Jeg prøver å ikke bry meg å la det passere, men det er ikke så lett når sette skjer hver eneste dag. Dette ødelegger min selvtillit noe ekstremt. Jeg tørr ikke å være meg selv hjemme lenger. Jeg føler at hjemmet mitt ikke er en plass jeg kan slappe av lenger. Jeg tar heller ikke med meg venninner hjem så ofte for da får jeg bare høre alt jeg sa feil osv fra han. Jeg griner så og si flere ganger i uka over det han sier til meg. Jeg har ikke lyst å snakke med moren og faren min om hvor mye dette påvirker meg, men det er samtidig veldig vondt å holde inni seg. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 27.01.2019 14:44
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Det høres ut som om du har det skikkelig strevsomt og holder ut ting som går på bekostning av dine grenser, selvtillit og trivsel i et forsøkt på å ta hensyn til broren din som har det vanskelig.
 
Det er fint at du vil la noe av hans dårlige humør og kommentarer passere, denne egenskapen kan være gunstig og klok i mange sammenhenger. For noen ganger er det greit å tenke at dette dreier seg om den andres dårlige humør/ vanskelige livssituasjon/ stress el og ikke ta det som et personlig angrep. Imidlertid er det en grense hva man kan akseptere av den slags. Det er også et poeng hvilke rolle og relasjon man har til den andre. Selv om foreldrene deres kanskje ser det som mest hensiktsmessig og skånsomt å overse eller ikke korrigere hvordan broren din er mot dem- vil det imidlertid ikke bety at det er riktig at du, som søster, skal tolerere det samme. Det er lett å tenke at man skal det, om du og foreldrene dine ikke har snakket sammen om hvordan håndtere denne situasjonen.
 
Jeg vil derfor råde deg til å ta det opp med dem og fortelle dem nøyaktig hvordan dette rammer deg. Kanskje er det slik at de ikke har forstått hvor mye dette går inn på deg nettopp fordi du nettopp prøver så hardt å overse hans væremåte. Syns du det er vanskelig å finne en inngang til denne samtalen kan du evt vise innlegget ditt og svaret mitt. Kanskje kan dere sammen finne en måte som gjør at dere begge blir ivaretatt på en god måte.
 
Jeg legger ved en lenke som kan være nyttig å lese i din situasjon 
 
I tillegg kan du også snakke med helsesykepleier som er tilknyttet skolen din. Hun har mye kompetanse i forhold til ungdom som strever på ulikt vis og kan være en nyttig og nøytral samtalepartner for deg.
 
Jeg håper svaret mitt kan komme deg til nytte!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie