Hopp til hovedinnholdet

Jeg ser at mamma er sliten - det gjør meg trist

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg bor hjemme med mamma henne r helt alene med 4barn hun stresser mye og jeg blir lei meg hun prøver sitt beste og hun er ofte lei seg men henne prøver og skjule det så jeg synes veldig synd på henne og jeg synes at hun jobber for mye

Besvart 31.01.2019 09:35
 

Svar
Hei

Det kan være vondt å se mammaen sin i den tilstanden du beskriver her. Barn trenger at foreldre er stødige og trygge. Og det finnes en slags forventning om at foreldre til enhver tid skal ha overskudd til å ordne alt i hjemmet, være greie og blide og passe på barna. Men sånn er det jo ikke alltid. Voksne blir også slitne og lei seg. Det er ikke farlig eller dumt, så lenge den voksne tar ansvar for seg selv og sine følelser, og samtidig klarer å gi god nok omsorg til barna sine. 

Når du skriver at du blir lei deg av å se hvor mye mamma strever, så får jeg en tanke om at du bryr deg veldig mye om henne. Kan du fortelle det til henne, tror du? Det kan være godt for moren din å få vite det. Og samtidig kan hun - hvis hun vil og klarer - snakke med deg om hvordan hun ordner seg i livet sitt slik at du slipper å føle en usikkerhet på hvordan hun egentlig har det.

Selv om du nok ikke kan ordne opp i det at hun blir lei seg (kanskje handler det om "voksenting" som hun må finne ut av selv) så kan du trolig gjøre noe for å avhjelpe situasjonen hjemme i huset så hun stresser mindre. Du kan spørre mamma om det er noe hun trenger hjelp til som ville gjøre det lettere. Innimellom kan du kanskje passe på småsøsken, ta ut av oppvaskmaskinen, handle mat eller gjøre annet husarbeid. Små tjenester kan bety mye for helheten. Gjør du husarbeid allerede kanskje, eller kunne det være noe å starte med for deg og dine søsken?

Men uansett - husk at det er aldri barn sin skyld at en forelder er sliten og lei seg. Det er viktig og fint å bry seg om foreldrene sine men det er ikke barna som ene og alene skal passe på at de har det bra. Barn bør ikke føle seg utrygge av at en forelder er lei seg. Det bør ikke gå ut over hverdagslivet til familien over tid. Nå vet jeg ikke hvordan dette er hos deg - føler du deg utrygg? Ser du at det er ting mamma ikke klarer å ta ansvar for, som en voksen burde klare? F.eks trøste dere barna dersom dere trenger det, lage mat, hjelpe til med lekser, leke og finne på ting sammen med dere innimellom. Hvis det er slik at mamma ikke får til slike ting er det viktig at du hjelper henne å be om hjelp.

Har du noen andre voksne i familien din som du er trygg på? Da kan du fortelle det til dem. Det er ikke å sladre, det er viktig at man tør å si ifra at ting hjemme har blitt vanskelig. Da tar du ansvar! Hvis ikke du har noen i familien din du kan snakke med, så syns jeg du skal gå til helsesykepleier (tidligere helsesøster) på skolen der du går. Hun er vant til å snakke med ungdommer som har det vanskelig hjemme. Hun vet hvilke steder man kan få hjelp! Og hun kan snakke med deg om hvordan DU har det oppi alt dette. 

Jeg syns det er fint at du bryr deg om mammaen din og at du faktisk kjenner at du kan bli lei deg av at hun er lei seg. Det betyr at du kan vise følelser og er en omsorgsfull gutt! Samtidig håper jeg ikke du blir gående med dette alene. Jeg håper moren din møter deg på en god måte dersom du tør å snakke med henne, og om du eventuelt ber om hjelp. Et tips fra meg til moren din er å gå inn på Foreldrehverdag.no. Det er en fin nettside for foreldre som trenger tips og inspirasjon når ting har kjørt seg litt fast.

Jeg ønsker deg alt godt og lykke til! Håper det blir bedre hjemme snart, både for deg, søsknene dine og moren din. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie