Hopp til hovedinnholdet

Kan kjæresten til utleier, som jeg bor med, komme inn når utleier er borte?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg leier et rom i en 3-roms leiligheten. Jeg har bodd her i 2 uker nå. Utleier som også bor i leiligheten er vekkreist, og har ikke vært hjemme i perioden jeg har bodd her. En lørdagsmorgen sender utleier melding på facebook at kjæresten hans skulle hente noe. Denne meldingen ser jeg når jeg våkner noen timer senere. Når jeg våkner har kjæresten allerede låst seg inn, og jeg kan høre at hun er i telefonen med uteleier. De diskuterer at det er rotete. Jeg hører også at hun tar bilder. Jeg gir ingen tegn til at jeg er hjemme. I dagene før var jeg syk, og hadde ikke vasket eller ryddet. Vaskemaskinen hadde også røket noen dager før, slik at oppvasken hadde hopet seg opp. Jeg vet utleier ikke har lov å låse seg inn uten avtale når utleier ikke bor der, men hvordan fungerer det når det utleier bor der, og det er kjæresten som henter noe? Har utleier lov til dette uten mitt samtykke?

Besvart 29.01.2019 15:02
 

Svar
Hei

Som leietaker har du bruksrett til boligen. I dette ligger det at det er du som bestemmer hvem som får komme og gå, og til hvilke tider. Det som gjør din sak litt spesiell er at utleier også bor der, og at dere derfor deler på bruksretten.

Dette innebærer at du nok må akseptere at utleier lar kjæresten sin komme innom for å hente noe. Dersom rollene var snudd, måtte utleier ha akseptert at din kjæreste gjorde det samme. Det virker også som om utleier ønsket å ta hensyn til deg ved å sende melding.

Hvis du synes det var veldig ubehagelig at kjæresten kom innom, går det an å avtale med utleier at du ønsker å få beskjed f.eks. senest dagen før, om noen skal komme innom mens utleier er borte.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra