Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg heve leieavtalen på grunn av støy eller avvik fra byggeforskrifter?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. I sokkelleiligheten jeg nå har leid i 7 mnd plages jeg ofte av svært sjenerende støy. Ettersom rommet mitt ligger vegg i vegg med utleiers vaskekjeller, opplever jeg bråk fra vaskemaskin og varmtvannsbereder til alle døgnets tider, noe som gjør at jeg sjeldent får en sammenhengende natt søvn. I tillegg har jeg funnet ut at sokkelleiligheten strider mot en rekke byggeforskrifter, både når det kommer til takhøyde (som er 2.06 meter), soveromstørrelse (10.1 kubikkmeter) og et vindu som er alt for lite til rømningsvei. Er dette tilstrekkelig hevingsgrunnlag eller må jeg anses å ha akseptert forholdene ettersom jeg har bodd her en stund? Kjenner at jeg er litt usikker på hvordan jeg skal gå frem med utleier ettersom han jobber som advokat.

Besvart 29.01.2019 14:54
 

Svar
Hei

Utleier plikter å opprettholde «vanlig ro» på eiendommen. Det innebærer at utleier må handle om det er mer bråk enn man med rimelighet må forvente. Utleier burde derfor etterkomme en forespørsel fra deg om ikke å vaske klær om natten. Du burde også informere utleier om at varmtvannsberederen lager mye lyd, men jeg er litt usikker på hva som kan gjøres for å forhindre støy fra den, og om støyen fra varmtvannsberederen er å anse som noe annet enn «vanlig ro». Med mindre støyen rent objektivt er helt uutholdelig, vil den neppe være god nok grunn til å heve avtalen.

At boligen ikke er forskriftsmessig har ikke nødvendigvis noen konsekvens for leieforholdet. Ofte vil avvik fra forskriftskrav være en sak mellom huseier og det offentlige, og det vil ofte være krav i nye forskrifter som ikke har tilbakevirkende kraft på boliger som er satt opp eller endret før forskriften trådte i kraft.

Du nevner dog at vinduet ditt neppe oppfyller kravene til rømningsvei. Avhengig av hvilke fluktmuligheter du har i tilfelle brann, er det ikke sikkert vinduet trenger å være egnet som rømningsvei. Du burde forhøre deg med brann- og redningsetaten, for å få klarhet i om boligen oppfyller kravene til brannsikring og rømningsveier. Gjør den ikke det, kan det være tilstrekkelig grunnlag for en heving av leieavtalen.

Merk at om du hever en leieavtale uten god nok grunn, kan du bli erstatningspliktig for utleiers tapte leieinntekter. Det er derfor viktig å forsikre seg om at grunnlaget for hevingen er godt, og å ha god dokumentasjon.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Hvordan sier jeg opp leieavtalen?

Jente sitter på en benk og skriver på laptopen sin (www.colourbox.com)

Ønsker du å si opp leieavtalen din, men usikker på når og hvordan du skal gjøre det? Det er lurt å sjekke hva som er avtalt i leiekontrakten din, men også det som står i husleieloven.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra