Hopp til hovedinnholdet

Jeg har to venner som har det vanskelig

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har 2 forskjellige venner. Hun ene vennen min blir mobbet på nettet og får høre at hun må drepe seg selv og at hun ikke er verdt noe... Han andre vennen min prøver å ta livet sitt nesten hele tiden men han bor ganske langt unna så jeg klarer ikke å hjelpe han så mye, og han har gått til 9 forskjellige pyhkologer men d hjelper ikke. HVA SKAL JEG GJØRE!!!? Jeg vill ikke miste noen av de! (Ingen av de vennene mine kjenner hverandre)

Besvart 03.02.2019 10:59
 

Svar
Hei

Så fint at du er en venn og bryr deg om de som sliter og har det vondt. Det er et godt spørsmål du stiller. Hva kan du egentlig gjøre?

Du kan støtte, trøste og være en venn. Du kan også kanskje være et lyspunkt i hverdagen som handler om noe annet enn alt som er vondt og vanskelig. Å "bare" ha fokus på alt som er vondt og vanskelig er ofte lite hjelpsomt.

Noen voksne og fagpersoner burde hjelpe vennene dine med det de sliter med. Du kan ikke være verken foreldrene dems eller fagperson som gir helsehjelp eller annen hjelp. Si til dem at de bør be noen voksne om å hjelpe dem. Så bør du tenke på deg selv. Det er krevende å støtte andre som har det vanskelig. Hvis du skal klare å være en god støttende venn over tid er det viktig at du setter grenser og tar vare på deg selv. Snakk med en voksen du er trygg på og har tillit til, om hva det gjør med deg å få vite om hva vennene dine sliter med. Tenk over hva du lærer om livet ved å være venn med noen som opplever å ha det vanskelig. Det kan hjelpe deg til å forstå og hindre at du får det vanskelig av å være venn med dem.

Håper svaret mitt er noe til hjelp. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser