Hopp til hovedinnholdet

Hvor ofte kan utleier ta seg inn i boligen for inspeksjon?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg leier et rom med tilgang til fellesarealer som kjøkken/bad/stue/boder i et privateid hybelhus. Dette hybelhuset har to etasjer med rom og fellesarealer som tilhører de respektive etasjer. I kjelleren finnes det boder og dusj/toaletter som kan benyttes av alle beboerne som for det meste er studenter. Problemet vår er at vi har en utleier som til stadighet er innom for å sjekke at alt er i orden, og vi kan få meldinger om at nå er det rotete og skittent (dette er jo en subjektiv vurdering) og at vi f.eks må gjøre superrent for de skal ha sin 'årlige' inspeksjon mtp brannsikkerhet og vedlikehold/renhold. De er jo der titt og ofte, og det hender at jeg kan være på rommet mitt og høre at de er i leiligheten, da har ikke jeg lyst å forlate rommet mitt siden jeg ikke har noe ønske om å prate med utleier i tide og utide. Hvilke rettigheter har vi egentlig? De påstår at de har rett til å inspisere slik de nå gjør pga brannsikkerhet og slikt. Takknemlig for et godt svar på dette.

Besvart 29.01.2019 15:12
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår det er dere flere leietakere som leier soverom, og har bruksrett til fellesrom, som bare de som har rom i den respektive etasjen får bruke. Utleier bor ikke selv i huset.

Utleiers adgang til husrommet er regulert i husleieloven § 5-6.

Som leietaker plikter du å gi utleier adgang til husrommet for inspeksjon «i rimelig utstrekning». Hva som er rimelig er vanskelig å si, og må avgjøres basert på de konkrete forholdene. Samtidig har du rett til å få beskjed i rimelig tid før utleier ønsker å komme inn i boligen for å inspisere, og utleier kan først komme inn når det er avtalt med deg. Utleiers adgang er derfor en balansegang mellom utleiers rett til å føre tilsyn, og din rett til å få bo i fred.

Du skriver at de foretar en årlig inspeksjon for å se at brannsikkerhet er ivaretatt, og for å holde en oversikt over slitasje og renhold. En årlig inspeksjon må du som leietaker akseptere. At utleier er der «titt og ofte» skal du dog ikke være nødt til å finne deg i.

Den mest praktiske løsningen i din sak er at dere som bor der avtaler med utleier hvilke datoer utleier skal foreta tilsyn framover. Da må dere sammen finne ut hvor ofte som er rimelig, og du slipper å bli overrasket av at utleier står utenfor soveromsdøren din.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra