Hopp til hovedinnholdet

Har barnevernet lov til å plasserer meg på institusjon uten at jeg er enig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei:) har barnevernet lov til og ta meg vekk fra hjemmet mitt og på en instutisjon eller hva d heter uten at foreldrene mine vil det? Fordi foreldrene prøver og få meg hjem pga de ikke vil dette, men har liksom de bare lov til og komme og ta meg uten at mamma og pappa vil dette? De bruke politi også. De har funnet opp falske grunner og fått meg til å høres ut som en djevel, er dette lov? Og vil dø når jeg er her og jeg er traumatisert! Jeg foresten 18 timer unna der jeg bor. Jeg har det helt forferdelig og mamma fikk et angst anfall når jeg måtte dra og hun fikk medisin for det og sånt:(( håper på svar.

Besvart 05.02.2019 13:24
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Så leit å lese at du mot din vilje er plassert på en institusjon. Jeg skjønner godt at dette er en vanskelig situasjon for deg.

Det er i hovedsak to grunner til at barn plasseres utenfor hjemmet; den ene grunnen er at barnet har en oppførsel som foreldrene ikke klarer å håndtere på en god nok måte. En uheldig oppførsel omhandler alvorlige atferdsvansker, oftest knyttet til kriminalitet, eller at barnet ruser seg.

Den andre grunnen for at barn plasseres utenfor hjemmet sitt, handler om at foreldrene ikke gir barnet god nok omsorg, eller at barnet utsettes for seksuelle overgrep, eller for vold. Vold omfatter også psykisk vold, som trusler om for eksempel juling. Krangling generelt og konflikter mellom foreldrene kan også oppleves som psykisk vold.

Nå vet jeg ikke hva som er tilfellet i din situasjon, eller om du kjenner igjen grunnen til plassering utenfor hjemmet, i forklaringen over. Barneverntjenstens oppdrag er uansett blant annet å passe på at barn har det bra, noe som gir lov til å hente barn ut av hjemmet - selv om verken barna eller foreldre er enig.

Dette kan forklares med at det er skadelig for barns utvikling å vokse opp under dårlig omsorg, vold eller overgrep. Er det snakk om alvorlige atferdsvansker hos barnet, vil dette alltid være uheldig både for barnet og for omgivelsene, og det er om å gjøre å stoppe den uheldige utviklingen.

Du skriver at barneverntjenesten har funnet opp falske grunner. Jeg undrer om det i stedet kan være at dere har ulik oppfatning av alvorligheten i det som har skjedd? Eller uengihet om hva som har skjedd? Barneverntjenesten vil aldri dikte opp grunner til å flytte barn ut av hjemmet deres. Noen ganger kan foreldre og barn tenke at de har det godt nok, mens andre kan tenke at det ikke er godt nok - at på sikt vil barna ta skade av det.

Jeg skjønner at dette er særlig vanskelig om dere er uenige med barneverntjensten, dersom dere forstår ting på forskjellige måter. Noen ganger er det barna selv som tenker at de har det vanskelig hjemme, og vil bo et annet stede. Andre ganger innser foreldrene at barnet har så utfordrende oppførsel, at de selv ikke klarer å møte dette på en god nok måte - og tar kontakt med barneverntjenesten.

Nå bor du i alle fall på en institusjon. Det fremkommer ikke om planen er at du skal vokse opp der, eller om det bare er for en stund. Jeg håper du vet at de som jobber på institusjonen ikke var med på å bestemme at du skal være på institusjonen?

Personalet rundt deg er der for å passe på at du (og kanskje noen andre) har det bra, er trygge, har mat og det dere trenger. I tillegg vil de støtte og lede, og være voksenpersoner slik barn og unge trenger at de voksne rundt dem er.

Jeg vet at det ofte tar noe tid å bli så godt kjent med dem på institusjonen, at stedet kjennes som et hjem, at man kan være seg selv, og slappe av - slik man skal der man bor. Den dagen vil komme.

I tillegg vil din trivsel være avhengig av hva du selv bringer på bane; dersom du er vennlig og viser en god oppførsel, bidrar du til god stemning. Det er fint med en god stemning, selv om du samtidig tenker at det er urimlig at du er der. Oftest er det smartest å gjøre det beste også ut av situasjoner vi ikke ønsker oss.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern