Hopp til hovedinnholdet

Hater å bo hjemme - krangler med foreldre hele tiden

Jente 14 år
 

Spørsmål

Æ har ikke lyst å bo hjemme. Foreldrene krangler med meg sånn hele tiden. De e alltid i mot meg. De blir sint av alt mulig, sånn vis æ ikke sætt skoene på riktig plass osv. Faren min er veldig streng og kjefter på meg hele tiden og jobber 24/7 og har aldri tid til meg . Han sir at han ikke vil snakke med mæ og at han aldri skal hjælpe mæ. Moren min er kjempe streng og tror hun vet hvordan hun oppdrar en unge(hun gjør ikke d) Hun kjefter på meg og er hele tiden og e på faren min sitt lag når vi krangler. Jeg hater å bo her og ser ikke annen løsning en fosteforldrer eller å rømme hjemmefra. Har også tenkt på selvmord da.

Besvart 14.02.2019 09:55
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut for deg når du og foreldrene dine har et så dårlig forhold som det du beskriver her. Du bruker sterke ord, som at du vil rømme og at du har tenkt på selvmord. Da forstår jeg at det er alvor og at du virkelig ikke kan fortsette å bo hjemme slik situasjonen er nå.

Det høres ikke ut som foreldrene dine har det særlig bra om dagen de heller, hvis de ikke klarer å ivareta deg og dine behov og hvis de sier ting som at de ikke vil snakke med meg og ikke hjelpe deg. For sånn er det ikke greit at foreldre sier! Jeg blir opprørt av å lese at faren din kan snakke sånn, og at han aldri viser at han vil bruke tid med deg. Selv om det er vanlig at familier krangler innimellom skal det ikke gå så langt at ungdommen får skylda for alt, og at man føler at ens egne foreldre er i mot en og krenker en. Det er ikke din feil at ting har blitt som de har blitt! Jeg vil tro at foreldrene dine strever med noe i sitt eget liv, at de heller ikke har det helt bra med seg selv, og så går det ut over deg. Jeg tipper at de helt sikkert er veldig glad i deg og egentlig ikke liker denne kranglingen de heller. Men så har dere låst dere litt fast i et dårlig mønster. Da er det foreldrene dine som først og fremst trenger hjelp til å endre adferd.  

Du skriver at du vil flytte til fosterforeldre eller rømme. Å rømme hjemmefra kan for mange være fristende når det blir for vanskelig og man føler at man ikke blir sett eller får omsorg. Kanskje får du lyst til å rømme for å se om foreldrene din faktisk bryr seg ved å gjøre en innsats for å finne deg når du har rømt? Det kan jeg i så fall forstå, at det å rømme blir en måte å "riste" frem litt kjærlighet på, en måte å sjekke om de faktisk er der for deg når det gjelder. Men det er nok ikke så lurt. Jeg er redd for at det bare kan skape mer frustrasjon og uenighet mellom dere om du rømmer. Når man blir redd for barnet sitt viser man gjerne en del sinne. Det kan være den følelsen som syns utenpå. Slik foreldrene dine holder på nå risikerer du bare å få mer kjeft, selv om de egentlig vil bli fortvilet og redde for deg om du skulle rømme.

Det at du flytter i et fosterhjem er en mulighet dersom barnevernet vurderer at du ikke får tilstrekkelig god omsorg hjemme, og at det ikke nytter med hjelpetiltak/veiledning for foreldre dine slik at de kan bli bedre omsorgspersoner for deg. Mye skal være prøvd før man bestemmer at barn skal tas vekk fra sin biologiske familie. Hvis du tenker at det ikke går lenger å bo hjemme, syns jeg faktisk at du skal kontakte barnevernet. Du kan ta kontakt med dem alene først, uten å si noe til foreldrene dine. Så kan du og en saksbehandler der diskutere veien videre. Barnevernet er der først og fremst for deg og ditt beste så det er trygt å ringe dit!

Les mer om hvordan du kontakter barnevernet selv i denne artikkelen!

Jeg legger også ved en annen artikkel under med forslag til flere hjelpetjenester. Det viktigste er at du tar kontakt med noen, det er ikke så farlig om det er det ene eller andre stedet. Bra du tar tak og ønsker endring. Det er det viktigste steget mot noe bedre. Jeg ønsker deg alt godt, håper foreldrene dine forstår alvoret i dette dersom du tar grep.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie