Hopp til hovedinnholdet

Tar mye ansvar for stemningen hjemme

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Hjemme kjefter moren min nokså mye på min yngre søster på 10 år. Hun er frustrert over at vi er for mye på skjermer noe jeg har en forståelse for. Hun sier at søsteren min ikke lever lenger og gjør ingenting, men jeg synes hun lever i en vanskelig tid og er trist allerede og at det derfor ikke hjelper at hun skal kjefte og være sur hele tiden. Jeg må på to fronter altså forholde meg til 1: Min mor som er frustrert, sliten og til tider sur på søsteren min og meg og 2: Min lillesøster jeg føler jeg bør beskytte men ikke gjøre henne en "bjørnetjeneste" ved å akseptere det. Faren vår jobber mye for tiden og kan derfor ikke passe på lillesøsteren min så ofte. Opplever at moren vår føler seg "fanget" og kjeder seg. Prøver å bistå så godt som mulig men det er vanskelig å balansere det å jobbe hjemme med skole, venner og fritidsaktiviteter. All denne dårlige stemningen som kommer med dette sliter meg ut, og føler jeg alt for å lette på stemningen. Hva bør jeg gjøre?

Besvart 16.02.2019 09:20
 

Svar
Hei

Du høres ut som en ansvarlig og reflektert storesøster som har forstått mer om relasjoner og hvordan man bør være mot hverandre, enn mange voksne forstår. 

Samtidig høres det ut som du tar ansvar for veldig mye hjemme. En ting er å ta ansvar for å f.eks ta ut av oppvaskmaskinen eller lage middag. En annen ting er å ta ansvar for andres følelser. Ut ifra det du skriver lurer jeg på om du forsøker å ta ansvar for både din mor og din søsters følelser, mer enn hva du egentlig burde. Hvis du kjenner at du gjør alt for å lette på stemningen for at de rundt deg skal være glade hele tiden, kan det bli fryktelig slitsomt for deg. I tillegg kommer du til å bli skuffet gang på gang. Fordi det er en umulig oppgave å holde noen glade til enhver tid, eller å forsøke å kontrollere andres handlinger, tanker og følelser sånn at stemningen skal bli god. 

Som du skriver; det er vanskelig å balansere alt det som skjer i ditt eget liv med det du føler du må ordne opp i hjemme. Du er midt i en spennende ungdomstid og du bør i stor grad få lov til å holde på med dine egne ting i hverdagen, som skole og venner. Selvsagt skal ungdommer hjelpe til hjemme og ta ansvar, men du kan ikke bli hjemme for å passe på at det ikke oppstår krangling eller dårlig stemning mellom mamma og lillesøster. Dette er mamma sitt ansvar først og fremst.   

Du spør hva du bør gjøre. Det jeg tenker, er at du ser noe viktig som skjer med søsteren din: hun lever i en vanskelig tid og er trist allerede, skriver du. Det er en refleksjon du bør dele med mamma! Kan du snakke med mamma om det du ser? Jeg tror mamma kanskje ikke ser dette like godt som deg. Samtidig kan du si til mamma hva det gjør med deg at ting er som de er hjemme (for eksempel at den dårlige stemningen sliter deg helt ut). Tenk også etter hvordan du skulle ønske dere snakket sammen isteden. Det er nemlig lurt å komme med løsninger, ikke bare kritikk av situasjonen.

Finn et tidspunkt der det er rolig rundt dere og det ikke i utgangspunktet er krangling. Kanskje etter at din lillesøster har lagt seg. Viktige ting skal snakkes om i "fredstid"! Spør mamma om hun kan ta seg tid til å snakke ordentlig med deg, om noe du har tenkt på en stund.  Si at du vil at hun skal høre på hva du har å si først, uten å avbryte. Start gjerne med å si at du trenger å forklare noe som er veldig viktig for deg. At du har forberedt deg og at du har brukt mye tid og energi på å tenke på hvordan du kan si det, for å få henne til å forstå at du trenger hjelp av henne til at det skal bli en forandring og at den dårlige stemningen og kjeftingen skal roe seg. 

Du kan gjerne skrive ned det du vil si og kanskje gi det til mamma skriftlig etterpå. Da har hun mulighet til å tenke over det du sier en gang til. For at du skal ta mindre ansvar for mamma og lillesøster og mer ansvar for bare dine egne følelser, er det viktig at du snakker for deg selv. Med det mener jeg at du skal si "jeg tenker..., jeg føler... jeg mener... det er viktig for meg at... "
 
Si også noe om at du er glad i mamma og lillesøster og at det betyr mye for deg at dere har det fint sammen hjemme. Prøv å forklar hvordan situasjonen i familien din nå påvirker deg i din ungdoms-hverdag og at du føler du får brukt for lite tid på dine egne ting. 
 
Det er moren din som er den voksne her. Hun har egentlig et større ansvar enn deg for at stemningen er god hjemme, og for å finne andre løsninger når det har låst seg for søsteren din med f.eks skjermbruk. Husk dette!
 
I tillegg kan du tenke etter hvordan du og søsteren din kunne være sammen på andre måter enn bare hjemme, med hver deres skjerm. Tenk tilbake på morsomme aktiviteter dere har holdt på med tidligere, som har gitt glede. Kanskje kan du gjøre litt ekstra mye av det fremover? F.eks gå i svømmehallen, på kino, lage mat sammen bare dere to, spille spill eller gjøre en uteaktivitet. Det skjer mye godt imellom mennesker når man er aktiv og deler opplevelser sammen. Hvis du tar med søsteren din ut av huset får mamma også en pause, og kanskje trenger hun det? Eller tror du mamma også ville likt å bli med?  

Til slutt vil jeg bare si, at hvis du ikke opplever noe endring kan det være lurt å få hjelp av noen andre. Mange ungdommer syns det er godt å snakke med noen andre utenfor familien om f.eks det å ha for mye ansvar.  Forslag til steder du kan kontakte, er helsestasjon for ungdom, eller et familievernkontor. Begge disse hjelpetilbudene er gratis og du kan ta kontakt selv som ungdom. 

Jeg håper dette ga de svarene du trengte. Les også artiklene jeg har lagt ved under. De har flere råd og tips i forhold til dette med skjermbruk og med krangling i familien.

Du virker som en fantastisk fin og omsorgsfull storesøster. Mamma og lillesøster er heldige som har deg! Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Krangler dere om spilling hjemme?

Gutt spiller (colourbox.com)

Dataspill er gøy, men kan også være en kilde til bekymring og krangling i mange familier. Her er rådene for hvordan du og familien kan bli enige om spillregler som skaper husfred.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie