Hopp til hovedinnholdet

Har et vanskelig forhold til stesøster

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det ekstremt vanskelig for tiden p.g.a min stesøster, jeg kan rett og slett ikke fordra henne og jeg har prøvd å skape det vennskapet vi hadde før. Henne får meg alltid til å bli sint og lei meg, sånn som jeg føler når jeg skriver dette. Folk sier at man skal ta vekk folk fra livet ditt som får deg i dårlig humør, men det kan jeg ikke gjøre siden henne bor i samme hus som meg. Henne er et år eldre enn meg, jeg orker ikke mer. Jeg blir så lei meg hver gang henne slenger dritt til meg, jeg har prøvd å prate med mamma om dette men henne gjør ikke noe med det og henne bryr seg ikke. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg lenger, jeg vil dø! det har vært som dette siden etter sommerferien, hun prøver alt hun kan for å få meg i dårlig humør. Jeg orker ikke mer, jeg prøver å ignorere henne men da får jeg kjeft av mamma og kjæresten hennes. Jeg har det vondt inni meg og jeg vil ikke bo her lenger, vær så snill og hjelp meg.

Besvart 27.02.2019 14:25
 

Svar
Hei

Ordene dine får meg til å forstå at dette er alvorlig for deg. Når du skriver at du ikke orker mer og vil dø, skjønner jeg at du har det veldig vondt. Det er ikke greit at du blir slengt dritt til og blir sint og lei deg hele tiden. Det er viktig at du får gjort noe med denne situasjonen!

Jeg vil tro at det dårlige forholdet du har til din stesøster også gjør noe med forholdet ditt til mamma, ettersom hun ikke lytter til deg eller tar deg på alvor når du forteller at du blir behandlet dårlig. I slike tilfeller tenker jeg at man kan føle seg ensom. Og ensomhet kan være ekstra vondt når man opplever det innad i familien, for det er jo der man aller mest skal føle seg som en del av fellesskapet og få støtte og forståelse. Hvis du hele tiden får kritikk av stesøsteren din og i tillegg ikke blir trodd når du forsøker å si ifra, er det ikke godt for selvfølelsen din. 

Det er så klart helt vanlig at søsken (både stesøsken og "hel"søsken) ikke liker hverandre så godt i perioder. Det finnes mange forklaringer på hvorfor søsken krangler. Hva tror du kan være grunnen til at din stesøster oppfører seg slik hun gjør? Folk er sjelden onde med vilje, det kan ligge ting bak som handler om noe annet og som man ikke helt ser. Du skriver at dette forholdet var bra før, men at det nå har endret seg. Vet du om en spesiell hendelse eller noe spesielt som har skjedd i din stesøsters og/eller i din families liv som kunne forklare dette? Har ikke din stesøster det bra selv, slik at hun får behov for å rakke ned på deg for å føle seg bedre? Det er ganske typisk at man er slem mot andre når man egentlig ikke har det godt selv. Tenk litt over hvordan du tror stesøsteren din egentlig har det inni seg! Er det noe du får øye på som gir deg ny forståelse av hvordan hun har det? Og tror du at hun er enig i at dere har et dårlig forhold, og kanskje også ønsker en slutt på det? Det kan være verdt å forsøke å tenke over hva det er som egentlig skjer mellom dere. Er det bare du som kommer dårlig ut av dette mens hun "godter seg" og liker det hun driver med, eller kan noe av dette være vanskelig for henne og, tror du? Og isåfall hva kan du gjøre med det?

Jeg skjønner at det ikke er lett for deg å endre på situasjonen alene. Som du skriver kan du ikke velge bort stesøsteren din, ettersom mamma og din stefar har valgt å bo sammen og dermed må du bare godta den familiesituasjonen du har. Du kan nok ikke kreve eller bestemme at din stefar og hans barn skal forsvinne ut av huset, selv om du sikkert kunne ønske det. Så kanskje løses dette best ved at du utforsker litt mer av hva DU kan gjøre med saken. Tenk etter om det finnes måter å få det bedre på utover det du allerede har forsøkt. Hvis dere endrer på noen av "søsken-vanene" deres så kanskje dere kan skape nye gode stunder sammen? For ingenting er vanskelig hele tiden! Det er sjelden at det bare er krangling og dumme ting. Men når det blir for mye av det, glemmer vi det fine! Så -prøv å tenk tilbake til før sommerferien - fantes det stunder der dere hadde det fint sammen? Hva gjorde dere da? Hvor var dere, hvorfor ble det fint tror du? Kanskje er det mulig å gjenskape slike stunder for å skape et sterkere og bedre bånd.  Hvis man starter med noe positivt kan det gjøre at ting blir bedre. Kjenn etter om det er en ting du kunne tenke deg å foreslå at dere kan gjøre sammen. 

Trolig skulle du ønske at det var mamma eller stefaren din som tok initiativet til endring. Når søsken utvikler et dårlig forhold er det faktisk de voksne sitt ansvar å ta tak i situasjonen!

Så hvis du ikke klarer å gjøre noe for å bedre forholdene hjemme er det viktig at du tar kontakt med noen utenfra for å få hjelp. Det jeg da anbefaler deg at du gjør er å ringe til et familievernkontor. Telefonnummer til ditt nærmeste kontor finner du i linken. Familievernet er et gratis tilbud og de som jobber der er vant til å hjelpe familier som er i konflikt om slike ting du beskriver i spørsmålet ditt. De kan hjelpe deg å snakke med mamma og stefar slik at de skjønner at de må ta ansvar for relasjonen mellom deg og stesøsteren din, og også støtte deg. På familievernkontoret gir de også foreldreveiledning. Det kan hende mamma og stefar har behov for dette. Hvis de får veiledning i hvordan de skal håndtere foreldrerollen kan det bli bedre for alle! Du kan ta kontakt med familievernkontoret selv først hvis du vil, uten å si noe hjemme. Og med hjelp fra en familieterapeut eller psykolog kan du involvere mamma, stefar (og kanskje også stesøsteren din?) etterhvert.  

Du skriver ingenting om du har en annen forelder også, som du har kontakt med. Jeg blir nysgjerrig på det. Har du en pappa du kan bo hos? Kanskje skal du i så fall bo mer hos han i en periode, eller hos andre familiemedlemmer du stoler på. Kanskje er litt avstand det som skal til for at det roer seg og at mamma forstår alvoret. Du er 14 år gammel - da er du moden nok til å selv bestemme hvem av foreldrene dine du vil bo mest hos. Selv om du har en samværsavtale som gjelder nå, kan du endre på den og be om nye løsninger. Det viktigste er at du tar grep for å få det bedre med deg selv.

Jeg håper dette var til hjelp og at du får det bedre hjemme snart! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie