Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å holde ut å bo med 2 som er så annerledes enn meg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har nylig flytta inn med 2 jenter som har vært venninner i 2 år, og kjenner hverandre veldig godt. Jeg kjenner ingen av de fra før av, og vi flyttet for 3 måneder siden inn i en helt ny leilighet ingen av oss har bodd i før. Leiligheten var ikke møblert og vi har måttet kjøpe inn alt selv. I den siste tiden har jeg følt veldig på det å være på utsiden, og det å møte 2 personer på min egen alder jeg er totalt ulik. Jeg trodde ikke det var mulig å være så forskjellig når man var like gamle, og jeg er vanligvis en person som liker de aller fleste, men disse personene føler jeg ikke helt kjemien med og jeg føler de baksnakker meg og ikke liker meg fordi jeg ikke er som de. De er litt mer av den hipster typen, og de foretrekker å vaske opp for hånd (selv om vi har oppvaskmaskin) og de har null behov for støvsuger, når jeg foreslo å kjøpe det. Føler meg så unormal og annerledes med de, noe jeg ellers aldri gjør med andre:( Hva kan jeg gjøre for å holde ut og ha det best mulig?

Besvart 01.03.2019 12:41
 

Svar
Hei jente 20 år.

Jeg forstår at det kan være slitsomt å bo sammen med 2 jenter som du oppfatter som veldig annerledes enn deg selv. Og om de er gode venner fra før og du opplever at de baksnakker deg, forstår jeg at det ikke er så lett for deg.

 

Du sier at du føler deg utenfor, og det er nok naturlig, med tanke på at disse jenten kjenner hverandre fra før av. Men er det slik at du skulle ønsker å bli mer venner med dem og komme "innenfor"? Hvor viktig er det for deg å bli venner med disse jentene? Og hvor mye krefter skal du legge i det? Kanskje det holder at dere lærer dere å til å respektere hverandre og omgår på en god måte? Da blir det lettere for deg å akseptere at du er utenfor i akkurat disse relasjonen. Forsøk da å fokusere på at du har andre gode vennskap som du kan bruke din energi på.

Men jeg vil først og fremst anbefale deg å ta initiativ til et husmøte, der dere blir enige om standarden for hvordan dere vil ha det og fordeling av oppgaver og ansvar. Ta så det ansvaret som er ditt og forsøk å unngå å irritere deg over deres måte å løse oppgavene. Velger de å ta oppvasken for hånd, så la dem gjøre det. Det viktigste er at det blir gjort.

Men vi mennesker er veldig forskjellige også om en er i samme alder. Dette kommer av at en preges mye av sin oppvekst og de erfaringene en gjør seg.

Og noen ganger må vi innse at noen mennesker har vi ikke samme gode kjemi med, da må en finne en måte å omgår disse personene som gjør at en "overlever" og tåler det som kommer av uttalelser og andre ting. En kan ikke kontrollere andre og få dem til å endre seg, men en kan gjøre noe med egen tanker om seg selv og forholdet til den andre.

Du kan jo forsøke å si i fra hvordan du tenker at de oppfatter deg. Kanskje de vil tenke seg om og forsøke å endre seg?  Og kanskje stemmer ikke dine antagelser om at de ikke liker deg? Noen ganger kan det hjelpe å få ryddet opp i misforståelser. Tenk om de tror at du ikke liker dem? En slik prat kan være litt ubehagelig, men kan på sikt gjøre det letter for dere alle sammen.

Forsøk å formidle at du synes at forholdet dere imellom oppleves vanskelig for deg og at du lurer på hva dere kan gjøre for å få et forhold der dere kan være venner og respektere hverandre. Bruk en rolig stemme og hold deg rolig, selv om de skulle bli sint eller irritert, ikke la deg "smitte" av deres følelser eller reaksjoner. 

Men det kan også være lurt å snakke med noen voksne som du stoler på før du tar denne samtalen. Snakk med noen voksne som du stoler på og som har litt erfaring. Sammen kan dere forsøke å formulere noe setninger og forberede deg for det du ønsker å si.

Noen ganger er det også slik at andre ikke ønsker å lytte til det en har å si, uansett hvor pedagogisk og "rett" en formulerer seg. Da er det ikke annet å gjøre enn å finne en måte å forholde seg til til vedkommende på, slik at en unngår å ta ting personlig. Les mer om dette i denne artikkelen., og tenke at du har i hvertfall gjort det du kan for å ordne opp i situasjonen, så er resten opp til disse to jentene. 

Ellers er det viktig for deg å ha et sosialt liv sammen med venner som du velger å tilbringe tid sammen med. En trenger ikke å være sosial mer enn høyst nødvendig, selv om en deler leilighet. 

Og skulle det hele forverre seg og dere ikke klarer å finne en god måte å omgås, anbefaler jeg deg å finne et annet sted å bo. 

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor bør du søke studentbolig

Studentbolig på Ås (Foto: NMBU/Benjamin A. Ward)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på deg selv og studiene. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk i god tid.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser