Hopp til hovedinnholdet

Har det ikke bra. Familien ler av meg hele tiden.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har det ikke bra i familien min. De bare ler av meg hele tiden uansett hva jeg gjør og da blir jeg lei meg men de blir sure viss jeg blir lei meg fordi det er visstnok tabu å være lei seg, så da blir jeg heller sur og så ler de enda mer. Jeg føler jeg ikke kan stole på familien min og at de bare gjør narr av meg hele tiden. Det har foregått en stund nå og jeg vet ikke om jeg orker å leve her så mye lenger! Moren min tror hun er så super og bra, men hun er ikke det! Hjelp meg! Orker seriøst ikke mer! Moren min er bare så utrolig irriterende og ekkel! Når jeg har kjæresten min på besøk nekter hun oss å kose oss med en film i sengen eller lignende og hun sier at han ikke liker det, men jeg har snakket med han og han sier han synes det er koselig. Som oftes er det han som vil se film! Moren min tror hun vet alt og kjefter og styrer og ler av meg og jeg er sp drittlei! Vurderer seriøst å dø! Trening har hjulpet en stund på å slappe av, men nå hjelper ikke det lenger heller! J 15

Besvart 02.03.2019 08:06
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Jeg forstår at du har det vanskelig! Det er ikke greit å bli ledd av. Hvis man blir ledd av, blir man ikke tatt alvorlig. Man blir latterliggjort. Man kan føle at man hverken blir sett, møtt eller forstått og det kan gå ut over den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. 

Kan du snakke med de om dette en dag dere har god tid og ikke blir forstyrret? Du kan si at det er noe viktig du vil snakke med de om. Da forstår de kanskje at dette er en nødvendig samtale. 

Kanskje kan du innlede med å si noe fint eller hyggelig? Deretter kan du forklare, like godt som du gjør det her, hvordan du opplever familielivet deres.  Hvis det er vanskelig å forklare, kan du vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 

Kan dere sammen arbeide for å få en bedre tone hjemme? Kanskje skal dere finne noen regler, eksempelvis at det ikke er lov å le av, men le med? Hvis man ler med, har man en felles forståelse for at noe eller noen er morsom. Det er befriende å le sammen. 

Kan du også arbeide med å tolke det som blir sagt hjemme? Hva mener de egentlig? Forstår du det riktig, det de sier? Kan du spørre på nytt hva de mener? Da gir du deg selv mulighet til å tenke deg om, før du reagerer, går inn i følelsene. 

Når moren din ikke vil at du og kjæresten skal sitte i sengen din og se film, er det kanske fordi hun er redd for at det skal skje noe seksuelt? Kan du snakke med henne om dette? 

Det er alvorlig og svært bekymringsfullt at du skriver at du vil dø. Hvis tanker om å dø kommer over deg, må du snakke med noen med en gang. Du kan snakke med de hjemme eller du kan ringe hjelpetelefoner. Se artikkelen om dette. Du kan også ringe legevakten på nummer 116 117, eller nødnummeret 113.  

Snakk med de hjemme! 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 

Du er unik og verdifull!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie