Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bo mer hos mamma?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 14 år blir 15 til sommeren. Foreldrene mine er skilt å jeg krangler litt med faren min. Er det mulig at jeg bor mer hos moren min enn faren min? Jeg syntes selv at vi burde få bestemme eller bli hørt i hvem vi selv vil bo hos når vi begynner å bli ganske moden og klarer å ta våre egene valg

Besvart 07.03.2019 10:04
 

Svar
Hei

Jeg forstår at det er vanskelig for deg å bo hos faren din hvis dere krangler mye! Du spør om du kan bestemme selv hvor du vil bo. I utgangspunktet sier regelen at du skal få være med å bestemme dette og at din mening er svært viktig. Vi har en lov som bestemmer dette. Den heter barneloven. Les den! Der står det blant annet at du har rett til å uttale deg før foreldrene dine tar avgjørelser om dine personlige forhold (slik som hvor du skal bo) fra du er 7 år gammel. Når du er fylt 12 år, skal det legges vekt på hva du mener. Nå som du er 14 år er din mening av stor betydning. Likevel er det nok slik at det er foreldrene dine som bestemmer til syvende og sist. De må bli enige om hvilke samværsavtale det skal være for deg. Selv om de laget en samværsavtale da de skilte seg som sa at du skal være like mye hos hver av dem, er det fullt mulig å gjøre om på denne nå. Den er ikke låst. Men det krever at foreldrene dine tar seg tid til å samarbeide og finne en ny løsning og at de hører ordentlig etter på hva du vil.

Jeg lurer på om du har snakket med pappa om at du syns det blir mye krangling hjemme hos han? Det er ikke sikkert han skjønner hvordan det påvirker deg og at du får lyst til å bo mer hos mamma på grunn av det. Jeg anbefaler deg å ta opp dette med pappa og fortelle han din side av saken. Tror du han ville lytte til deg og forstå? Det er viktig at de voksne får vite hvordan barna har det, selv om det kan være vanskelig å snakke om. Snakk i "jeg"-form, altså si hvordan du opplever det! Da kan det hende det er lettere for pappa å godta og forstå, til forskjell fra om du kjefter/klager på han.

Hvis pappa uansett ikke hører, og hvis mamma og pappa trenger hjelp til å snakke om en ny samværsavtale kan du ta kontakt med et familievernkontor. Du kan faktisk ringe dit selv som barn uten å si noe til mamma og pappa først. Du kan fortelle litt om hvordan du har det hos faren din og at du ønsker å bo mer hos moren din. På familievernkontoret har de god kunnskap for å hjelpe foreldre og barn med råd og oppfølging når det kommer til å lage samværsavtale. Der kan du også få mulighet til å ta opp med en terapeut hvordan du har det hjemme hos faren din og du kan få hjelp til å snakke med han av terapeuten. Det er gratis å gå dit og familievernkontorer er til for alle slags familier!

Jeg ønsker deg lykke til. Håper du får det bedre med deg selv og med pappa, uansett hvordan bosituasjonen din blir fremover!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie