Hopp til hovedinnholdet

Er det noen måter jeg kan finne ut hvem faren min er?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har aldri kjent faren min og lurer veldig på hvem han er. Jeg vet ingen navn eller noe. Men jeg er skikkelig nysgjerrig på grunn av jeg ser utelandsk ut. Og jeg ligner ikke på moren min synes jeg da. Syns det begynner og bli vanskelig når folk spør om faren min og hva han jobber som. Jeg pleier bare og si jeg vet ikke og si at foreldre mine er skilt eller lignende. Jeg skal prøve og få mamma til og bestille etnisitet test til meg på my heartige. Men er det noen måter jeg kan finne ut hvem faren min er? På fødselsattesten min tror jeg bare det står moren min sitt navn. Får jeg vet at hun prøver og skjule noe om han til meg og jeg er lei. Jeg prøver konstant og prøve og snakke om han uten og nevne ordet far osv. Jeg vil bare så virkelig kunne kjenne han og ha et forhold med han. Men jeg kommer sikkert aldri til og finne ut noe mer om han. Før gråt jeg konstant før jeg skulle legge meg og sove får jeg tenkte bare på han. Jeg synes det er rart og bare kjenne halve meg.

Besvart 12.03.2019 10:47
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Jeg forstår at du gjerne vil vite hvem din far er. Du beskriver det så godt her hvordan du har det og hva du tenker. 

Kan du snakke med din mor om dette en dag dere har god tid og ikke blir forstyrret? Hvis det er vanskelig å finne ordene, kan du kanskje bare vise henne det du har skrevet her og svaret fra oss? Da slipper du å si så mye til å begynne med, og hun vil forstå hvor viktig dette er for deg. 

Hvis hun ikke vil si noe, kan du spørre henne om når tid du skal få vite det. Kanskje mener hun at du skal bli eldre før hun sier noe? Hvis hun sier at du skal få vite det når du blir 16 år eller 18 år, kan det føles lenge å vente, men da vet du i hvert fall at du kommer til å få vite det. 

Barneloven sier at barnet har fra det fyller 18 år rett til å skaffe seg kunnskap om hvem som er den biologiske faren.

Når man blir gravid etterspørres alltid far til barnet. Det registreres på svangerskapspapirene. Etter fødselen sender den jordmoren som tar i mot barnet, en melding om fødselen til folkeregisteret, hvor mors og fars navn er registeret. Hvis far ikke er oppgitt vil folkeregisteret etterspørre farskap. Dersom barnet hverken har far eller medmor i samsvar med reglene i barneloven §§ 3 og 4, skal det offentlige ta seg av å få fastsatt hvem som er faren eller medmor, jf. kapittel 3 og 4 i barneloven. Men hvis moren ikke vil svare, blir det stående at far er ukjent. 

Hvis mor ikke vil si hvem som er faren, vil det derfor ikke bli registrert noe sted. Ved dåp vil det også vanligvis stå navnet til far i kirkebøkene. Men hvis moren din ikke har oppgitt hans navn, slik at det ikke står hverken på fødselsattesten din eller en eventuell dåpsattest, blir det dessverre vanskelig. 

Du skriver at du synes det er rart å kjenne bare halve deg. Men egentlig kjenner du hele deg fordi du er en selvstendig person med alle dine egenskaper, kunnskaper, din egen historie og du er hovedpersonen i ditt liv. 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier om dette. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 

Husk at du er viktig og verdifull!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du adoptert og ønsker informasjon om biologiske foreldre?

To jenter som ligger på gulvet, hodet mot hodet og smiler (colourbox.com)

Er du nysgjerrig på historien din? Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie