Hopp til hovedinnholdet

Farmor og farfar maser om at jeg skal spise middag hele tiden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er veldig glad i familien min, men det kan være litt slitsomt til tider. Jeg har så mye å gjøre til hverdags som lekser, trening, skole, pugging og en av de viktigste tingene for meg som er venner. Mellom dette må jeg få til å slappe av litt, men farmor og farfar maser om at vi skal komme å spise middag hele tiden. Det er koselig og jeg er glade i dem, men jeg gidder ikke alt dette maset. Jeg skjønner at de vil være med meg, men jeg klarer ikke mere stress. Jeg er så trist pga maset, stresset og alt. Hva kan jeg gjøre? :(

Besvart 15.03.2019 10:00
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Hei, det høres ut som om du har et hektisk liv. Mange unge beskriver samme opplevelse av å ha det travelt. Forventninger fra familie og besteforeldre om å tilbringe tid med dem føles som mas og man får dårlig samvittighet når man ikke rekker eller prioriterer det.
 
Det har skjedd endel endringer i samfunnet i hvordan barn og unge bruker fritiden. Fritiden er mer organisert og barn i dag forholder seg til tider og avtaler på en annen måte enn hva da foreldre og besteforeldre var unge. Dette kan være både fordeler og ulemper med, men det uansett er trening og aktiviteter viktige møteplasser for å være med vennene sine og å knytte nye relasjoner.
 
Det er ikke alltid at besteforeldre forstår at barn og unge har forpliktelser og avtaler i fritiden ettersom det ikke var på samme måte da de var unge. Kanskje det kan derfor være nyttig å fortelle dem om hvordan dette fungerer nå. Det gjør det lettere for dem å forstå at du har det travelt og ikke alltid har tid til å treffe dem.
 
Kanskje er det også en ide at dere har en fast dag hvor du kan komme hjem til dem? Da får du tid til å planlegge og de slipper å spørre så ofte.
 
Under ligger det noen lenker som kan være nyttig lesning for deg i din situasjon.
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei! Ta gjerne kontakt dersom du har behov for det!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie